Zegt het voort!

blog archief

Zwartkop ook terug

Lente blijft voor mij het mooiste seizoen. Het ontluikende groen van bomen en struiken, de voorjaarsbloeiers, de bloesems, de terugkeer van broedvogels die in Afrika overwinteren, de laatste wintergasten. 

Zwartkop (Sylvia atricapilla; foto: Louis Weterings).

Sinds vorige week is weer de melodieuze zang van de Zwartkop hoorbaar in Schollebos. Lid van het geslacht Grasmussen (Sylvia=’Bos’), familie Zangers (Sylviidae = Boszangers). Overwintert in Zuid-Europa en Afrika, maar steeds meer winterwaarnemingen (zelfs in mijn eigen tuin!). Man heeft zwart kapje, vrouw bruin kapje. Tja, kennelijk is de naamgeving seksistisch? Atritas = latijn voor “Zwartheid”, Capillatus = “Hoofdhaar”. De zang lijkt qua ritmiek op die van de Heggenmus, maar is veel meer sonoor, die van de Heggenmus meer krakend en “Bacchiaans”. Wel veel lijkend op zang van Tuinfluiter die af en toe ook in Schollebos voorkomt: de zang van de Tuinfluiter is echter langer aanhoudend en lijkt op een versnelde afdraai van de merelzang. Voor zang van deze vogels: Vogeldagboek.nl

 

 

Bloeiende Sleedoorn (Prunus spinosa) in Schollebos. Lid van geslacht Kers (Prunus) en Rozenfamilie (Rosaceae). Nu volop in bloei, hier langs voetpad langs Sparta-sportvelden. Voor meer info over Sleedoorn: zie op onze website het artikel van SNC in de IJssel- en Lekstreek. Klik hier voor openen van dat artikel

 

 

 

 

 

Kriek = Zoete Kers (Prunus avium; foto: internet). Een aangeplante boom in Schollebos, nu in volle bloei. Je moet wel bij sommige bomen ver omhoog kijken (bloei in de kruinen tot 20 meter hoog!). De vruchten zijn kleine kersen, meer pit dan vruchtvlees, maar bij diverse vogels geliefd. Ook voor de mens eetbaar.

 

 

 

 

 

 

 

Buizerd (Buteo buteo). Louis Weterings maakte deze foto vorige week in Hitland. Deze buizerd had aan beide poten een ring. We proberen via experts te achterhalen waar deze buizerd geringd is. In Schollebos is steeds een buizerdpaartje te zien, dit jaar vaak net ten oosten van Capelse Manege. Hopelijk ook dit jaar weer broedsucces.

 

 

 

 

 

 

 

Egel (Erinaceus europaeus; foto: Anthira van Wensveen).

Familie Van Wensveen trof overdags in Schollebos een egeltje aan: vroeg uit winterslaap, te licht, slap en ondervoed. Toevallig was Anthira (dochter van Jan, een van onze SNC-vrijwilligers) erbij en die was weer als vrijwilligster werkzaam bij Egelopvangcentrum Papendrecht. Dit egeltje heeft echt geluk gehad! Maakt het inmiddels goed en vreet zich een ongeluk aan meelwormen. Wordt uiteraard na opknappen weer teruggezet in Schollebos.De egel heeft het niet makkelijk. Tuinen worden steeds meer betegeld en met ondoorlaatbare schuttingen afgeschermd, steeds meer wegen met grote kans om doodgereden te worden. Help ze: groene tuinen, doorlaatbare afgrenzingen (hagen of anders onderste plank van schuttingen verwijderen). Het zijn heel nuttige dieren, die de slakkenplaag in uw tuin effectief aanpakken! En…: nooit melk geven! 

 

Ander nieuws:

IJsvogel weer aantal keren gesignaleerd (o.a. met 2 exemplaren tegelijk, dus hoopvol voor nieuw broedsucces; vorig jaar geen broed).

– afgelopen week 4x mensen aangesproken in Schollebos die massaal Daslook aan het “oogsten” waren, boodschappentassen vol! Drie keer Chinese Nederlanders, 1x een oost-europese Nederlander. Het MAG GEWOON NIET en ontneemt andere capellenaren een deel van hun genot van binnenkort volop bloeiende Daslook. Daslook is sinds dit jaar niet meer een ‘Beschermde soort’ (Flora en Faunawet), maar de in het Schollebos nog steeds geldende Boswet verbiedt dit nog steeds! Paar jaar geleden met politie hierover overlegd: bel dan 114-red-een-dier was het advies. Tja 2 boa’s in regio Rijnmond, die gaan dus niet komen voor een heterdaadje, en het gaat hier om planten en geen dieren. In het verleden had de gemeente een Parkwachter voor het Schollebos die paar keer per dag inspecteerde. Sinds zijn overlijden is de post wegbezuinigd….

Overleg “Toekomst Schollebos”: Gemeente, SNC en andere partijen zijn bezig met structureel overleg over de toekomst van het Schollebos. Het eerste informele overleg verliep positief. Krijgt vervolg. Inhoud van dit eerste overleg is voorlopig op verzoek van gemeente onder embargo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *