Zegt het voort!

blog archief

Zwammen over Zwammen

Veel mensen denken dat er alleen in de herfst paddenstoelen zijn te zien. Fout! Paddenstoelen zijn er het hele jaar door. In Nederland alleen al zijn er zo’n 6000 soorten paddenstoelen met allerlei vormen, van de paddenstoelen met steel en hoed tot de meest bizarre vormen. Uiteraard zijn er soorten die je alleen maar in de herfsttijd kunt zien, maar ook in voorjaar, zomer en zelfs winter zijn er soorten te zien. Deze afgelopen week:

Zwavelzwammen (Laetiporus sulphureus). Op levende bomen of stronken. Naam “zwavel” verwijst naar de kleur: zwavelgeel aan onderkant; bovenkant ook zwavelgeel tot meer oranjeachtig. Is parasitair: levende bomen sneuvelen op den duur. Eetbaar (maar laat maar lekker staan!). Algemeen en bijna elk jaar wel ergens te vinden.

 

 

 

 

 

 

Zadelzwam (Polyporus squamatus). Algemeen en groot deel van het jaar te zien in Schollebos. Kan wel tot 60 cm doorsnee worden. Op bomen en stronken. De naam: de vorm lijkt vaak op die van een tractorzadel.

 

 

 

 

 

 

Rechte Koraalzwam (Ramaria stricta). Ook hier zegt de naam iets over de vorm: lijkt op koraal. Er zijn 18 soorten koraalzwammen in Nederland. Deze Rechte Koraalzwam is vrij algemeen, maar niet vaak in Schollebos gezien. Nu op 1 boomstronk prachtige bundels die maximaal 10 cm hoog zijn.

 

 

 

 

Bloedweizwam (Lycogala epidendrum), ook wel “Blote-Billetjeszwam” genoemd, vruchtlichamen van een slijmzwam (myxomyceet). Slijmzwammen zijn rare wezens. Als “schimmel” zijn ze een ’Plasmodium’: een voortbewegend soort plasma: één geheel als een soort giga reuzencel (dus geen aparte cellen). Deze massa kruipt over takken, boomstronken e.d. en consumeert bacterien, schimmelsporen. De vruchtlichamen zijn nu te vinden als Blote-Billetjes (deze benaming spreekt voor zich) op rottend hout,3-15 mm groot.

 

Plasmodium van Bloedweizwam “Slijmzwam” is ook weer een treffende naam: het plasmodium is inderdaad een slijmerig geheel.

 

 

 

Genoeg gezwamd. Heb ook oog voor het kleine. Levert vaak leuke momenten op:

Kiekeboe (foto Martijn Sterk, jawel mijn zoon). Foto in zijn achtertuin, grenzend aan Schollebos. Mier rechts op bloem van Voederwikke: verrast dat de bloem hier ophoudt of gewoon even kijken?

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonte Brandnetelmot (Anania hortulata). In mijn huiskamer tegen raam van achtertuin (grenst aan Schollebos). Een werkelijk prachtig nachtvlindertje dat ook overdag actief is. Nooit eerder gezien. Zo’n 2,5 cm groot. Waardplanten (waar eitjes op afgezet worden en rupsen daarna van eten) zijn naast Brandnetel ook Bosandoorn en Muntsoorten: van die laatste 2 soorten volop in mijn tuin.

 

 

 

 

 

One Response to Zwammen over Zwammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.