Zegt het voort!

blog archief

Zomer en Corona

Nog net voor de huidige hittegolf met 10 vrijwilligers alle Reuzebalsemienen verwijderd. Afstand houden was eenvoudig. Vele handen maken licht werk! Kostte een goed uur werk. Daarna koppie koffie in pannenkoekenhuis ook met gepaste afstand. Tevreden gevoel dus bij iedereen. Als het een beetje meezit, is de Reuzebalsemien, een invasieve exoot die inheemse planten verdringt,  verleden tijd: het is een eenjarige plant en nu verwijderd voordat hij zaad heeft gevormd. Met dank aan de vrijwilligers!!

Langs de oevers van vijvers en singels bloeien nu de zomer-oeverbloeiers.

Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica). Een vertegenwoordiger van de grote familie Asterachtigen (Asteraceae), voorheen Composieten of Samengesteldbloemigen geheten. Elk knobbeltje in het midden is een vruchtbaar bloemetje (Buisbloempje) en de randbloemetjes eromheen zijn voor de versiering om insecten aan te trekken. Vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen dysenterie. Heb altijd moeite met de Nederlandse naam: DE plant heet Heelblaadjes, dus is enkelvoud. Hoe schrijf ik dan het meervoud? “Heelblaadjessen” of “Heelblaadjes’ “?, geen idee. Ach “what’s in a name” schreef Shakespeare al. Gewoon een hele mooie plant, in trek bij vele insecten.

 

 

 

Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum; ook wel Leverkruid genoemd). Ook een composiet, maar alleen met buisbloempjes en geen lintbloempjes. Een echte vlinderplant. Naam heeft niets te maken met onze koningin, maar is waarschijnlijk een verbastering van de naam ‘Kunigunde’, een adelijke dame uit het verre Duitse (?) verleden.

 

 

 

Wolfspoot (Lycopus europaeus).

Een voor ons onopvallende oeverplant, met kleine, maar prachtige bloemetjes. Een vertegenwoordiger van de grote familie der Lipbloemigen (Lamiaceae). De kleine bloemetjes staan in kransen om de steel. Lipbloemigen zo genoemd omdat ze een “Bovenlip” en “Onderlip’ hebben. Alle lipbloemigen zijn goede honingplanten voor insecten. Op de onderlip hebben ze een “Honingmerk“: een tekening die insecten moet aanlokken. Voor de mens niet altijd zichtbaar, maar insecten kunnen ook ultraviolet waarnemen. Wolfspoot is heel algemeen. Pluk een keer een een bloemsteeltje en bekijk de bloemetjes met een loep. Bij elke zomerexcursie is het dan altijd een “wow” voor de deelnemers.

 

In de wijk Oostgaarde vlak bij winkelcentrum De Terp werd vorige week een mooie nachtvlinder ontdekt.

Grote Beervlinder (Arctia caja). Voor mij heel lang geleden dat ik er een gezien heb. Hoewel algemeen, toch als “Gevoelige soort” op de Rode Lijst. Overwintert als jonge rups. Diverse waardplanten (planten waar rupsen van leven), o.a.brandnetel en zuringsoorten. Nou die zijn er zat in Capelle.

 

 

 

 

SNC zou al deze Capelse natuurwonderen graag met u in het “echie” willen laten zien in onze seizoensexcursies. Helaas is dat in het Coronatijdperk nog steeds niet haalbaar. In Capelle weer toename van besmettingsgevallen. Gelukkig neemt aantal sterfgevallen landelijk wel drastisch af (vrijwel zeker door toepassing van corticosteroiden bij ic-patienten, een Nederlandse ontdekking). Laatst een groot feest achter mijn huis met meer dan 100 mensen, handhaving gebeld, kwam kijken en er gebeurde helemaal niks. Tja…. Ik ben het niet alleen persoonlijk een beetje zat, maar ook als SNC om gegijzeld te worden door mensen die schijt hebben aan Corona. In Schollebos gaat ook bijna niemand meer even op afstand lopen als men iemand tegenkomt. In de supermarkt hangen mensen over mij heen als ik iets aan het zoeken ben in de schappen. Hoe moeilijk is het toch? Of gaan we maar kiezen voor Darwiniaanse Survival of the Fittest? : “ik ben jong en loop vrijwel geen risico…” Ook dat wordt al achterhaald. Het is gewoon een klotevirus en een echte pandemie. Bescherm niet alleen uzelf, maar vooral ook uw medemens!!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *