blog archief

Winter (?)

Bezoeken: 11

Het is een beetje stil met interessant winternieuws over onze Capelse natuur. Toch wel paar weetjes gepaard met vraagtekentjes:

Cetti’s Zanger (Cettia cetti; foto Rob van Dorland in Schollebos genomen!). Het gaat er op lijken dat de Cetti’s Zanger langs de Nieuwerkerkse Tocht (oostelijk deel Schollebos) een blijvertje zou kunnen worden als nieuwe broedvogel voor Capelle. Afgelopen weekeind hoorde ik hem zingen naast de brug in het riet nabij het fietscrossbaantje. Het geluid is heel specifiek en kan niet met andere soorten verward worden. Oorspronkelijk een mediterrane soort, maar in enkele jaren sterk noordwaarts opgerukt (klimaatopwarming!). Is al wekenlang aanwezig. Is een ’Standvogel’: blijft hele jaar (geen Trekvogel dus). Overigens verwacht ik van meeste vogels niet dat ze zingen in wintertijd (behalve van Winterkoninkje). Maar:

Zanglijster (Turdus philomelos) Tot mijn grote verrassing hoorde ik vorige week  zanglijsters zingen op volkstuincomplex Tot Nut en Genoegen en langs Spartasportvelden. Trekt gedeeltelijk ’s winters naar het zuiden, maar overwintert ook. Ook als wintergast uit Noord en Oost Europa. Maar ZINGEND in deze tijd? Is bizar. Van slag af door hoge temperaturen? Overigens betekent Philomelos “Zangliefhebber”.

 

 

 

 

Koolmees (Parus major). Ook de Koolmees hoorde ik al zingen. Ook erg vroeg. Nu waren de temperaturen erg hoog voor de tijd van het jaar. Normale dagtemperatuur is zo’n 6 graden en nu het dubbele! De zang van vogels beurt mij altijd op, maar is dit in wintertijd een goed teken? Het ene warmterecord na het andere wordt gebroken. Vogels en natuur raken in de war?

 

 

 

 

Overigens: houd u van klassieke muziek? Zoek eens op Song of the Birds van Pau Casals…..

Qua echte wintergasten is het (nog?) erg mager. Alleen vaak troepen Koperwieken in Schollebos, in afgelopen weekeind zelfs een troep van 150-200 langs Spartavelden.

Een typische winterpaddenstoel is nu wel te bewonderen op verschillende plaatsen in Schollebos: Gewoon Fluweelpootje (Flammulina velutipes). Algemeen in bundels op stammen, stobben van loofbomen (els, es, vlier, populier). De naam: onderkant steel is donkerbruin en fluweelachtig. Alleen bij aanhoudende vorst legt ie het loodje.

 

 

Maar ook nog niet-winterse paddenstoelen:

Gewone Glimmerinktzwam (Coprinus micaceus). Algemeen op dode stronken in voor- en najaar.

 

 

 

 

 

SNC heeft intensief overleg met gemeente over de uitvoering van het Schollebosproject. Binnenkort wordt hierover gepubliceerd door gemeente en SNC. Tot nu toe is er grote overeenstemming hierover. Het zal een “harde-heelmeester-project” worden en voor de Capellenaren in het eerste jaar schrikken worden. Wij informeren u binnenkort hierover.

Tot slot: fijne feestdagen ondanks alle corona-gedoe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *