blog archief

Winter?? Zomer??

Bezoeken: 5

Ben nu alweer ruim 1 week terug van mijn jaarlijks bezoek aan zoon en kleinkinderen in Nieuw Zeeland (zuiden van Zuidereiland). Daar was de zomer begonnen, maar dat zou je niet zeggen. Soms was het daar net iets kouder dan in Nederland waar juist de winter is begonnen. Ook veel regen. Maar die winter hier stelt dus ook niet veel voor: regelmatig temperaturen boven de 10 graden.

 

Deze foto genomen op net een mooie dag vanuit de tuin van mijn zoon met zicht op de oceaan en schiereiland  Otago;  op  uiterste punt  daarvan  is  een  broedkolonie  van de Reuzenalbatros (spanwijdte 3 meter!).  

 

 

 

Met de jetlag nog in de benen ( tijdverschil is 12 uur!), toch weer elke dag het Schollebos in (onze hond moet toch uit nietwaar?). Triest aandoend: geen zonnetje, grijs, nat, kapot gereden bermen, dode en zieke bomen. Behalve een flinke groep koperwieken vandaag, vrijwel geen wintergasten als smient, wintertaling of dodaars. Sterker nog, deze week zelfs zingende zanglijsters en koolmezen, alsof de lente aanstaande was. Bizar! Ook de ooievaars zijn dit jaar niet naar het verre zuiden vertrokken en waarom zouden ze: zachte winters en voldoende voedsel, dus waarom het risico lopen om zo’n gevaarlijke reis te ondernemen? Wel weer een klein raadsel dat nog steeds niet is opgelost: naast het broedpaar dat ik nu op hun nestpaal zag, was ook de kreupele ooievaar weer aanwezig achter het huis op hoek ’s Gravenweg-Kanaalweg.

Bladeren van daslook en bolbloemen komen al boven de grond uit, veel te vroeg!

 Ontluikend Daslook tussen verse molshopen. Mollen zijn nu erg actief. Overal tientallen verse molshopen. Normaliter verblijven ze in deze tijd diep onder de grond….

 

 

 

 

 

De hazelaars staan ook al in volle bloei, maar dat is inmiddels normaal geworden. soms bloeien ze zelfs al in december. Ook de eerste bloeiende Sneeuwklokjes waren te zien, wel erg vroeg.

Hazelaar. De katjes zijn de mannelijke bloemen, de kleine rode frutseltjes de vrouwelijke. Beide zitten dus op dezelfde struik (“eenhuizig”). Stuifmeel wordt door de wind verspreid. Omdat blad daarbij niet gewenst is (belemmert de verspreiding) bloeien windbestuivers voor de bladgroei.

 

 

 

Hier en daar nog enkele mooie formaties van zwammen/paddenstoelen.

Fluweelpootje. Een echte winterpaddenstoel. Naam verwijst naar fluwelig donkerbruine onderkant van de steel. Op stammen en stronken van loofbomen. Eetbaar en mogelijk geneeskundige eigenschappen.

 

 

 

 

 

Tot slot: eerste bijeenkomst met gemeente dit jaar over de toekomst van het Schollebos. Wordt heftig. Het laat zich aanzien dat bijna de helft van alle bomen geveld moet worden om weer een toekomstbestendig bosbestand te vormen. Nu is de staat van de bosbestanden bedroevend door bodemdaling en hoge grondwaterstand (bomen staan niet graag met hun wortels in het water) en de essentaksterfte. SNC houdt de vinger aan de pols en probeert samen met de gemeente een goede oplossing te vinden. Wordt vervolgd dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *