Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Winter of al Lente?

16 Februari. Eigenlijk midwinter. Meeste Elfstedentochten zijn in februari gereden! Nu 15 graden BOVEN nul. Mensen heerlijk op terrassen een drankje nemend of wat eten. Ook onze jaarlijkse winterexcursie. WINTER-excursie??  Volop zingende zangvogels als Kool- en Pimpelmees, Zanglijster, Heggenmus, Winterkoning, Groenling, Boomkruiper, Roodborst. Baltsende Futenpaartjes. Een Groene Spechtpaartje is heel actief op en om het Spartasportterrein, de eerste roffels van Grote Bonte Spechten heb ik al gehoord. Hormonen gieren door hun lijfjes. De merelmannen wachten kennelijk nog af en snoepen nog volop van de Klimopbessen. Volop bloeiende Sneeuwklokjes en Winterakonietjes. Ook de eerste Krokussen bloeien al. Vlierstruiken en Struikkamperfoelie beginnen al met blad uit te lopen. Daslook, Driekantig Look, Speenkruid, Vogelmelk en andere voorjaarsbloeiers spruiten met hun groen de grond uit. Het is ‘Fenologisch’ eigenlijk gewoon lente. Mens, dier en flora genieten ervan (maar owee als er  toch nog een flinke vorst komt..). Wat mij verontrust is dat de voorgenomen kap van honderden bomen in het Schollebos broedvoornemens van vogels gaat verstoren gezien de extreem vroege Lente. Kappen in bos doet men in de winter, maar deze winter is geen echte winter meer.

Toch zijn er nog een aantal wintergasten aanwezig. Afgelopen week nog groepen Koperwieken in het Schollebos, een echte wintergast uit Noord en Oost Europa. Daarnaast ook zwervende wintergasten uit ons eigen land: Goudhaantje, Vuurgoudhaantje (beide naaldbosbroeders), Grote Zilverreiger (Oostvaardersplassen), Wintertaling, Tafeleend, Slobeend. Ook melding van Grote Gele Kwikstaart. Na de winter keren deze weer terug naar hun broedgebieden.

Mijn leukste waarnemingen deze week:

Rietgors (Emberiza schoeniclus; foto: vogeldagboek.nl). Afgelopen vrijdag 2 mannetjes en gisteren mannetje+vrouwtje  samen in rietkragen langs Nieuwerkerkse Tocht. Algemene soort, maar in Schollebos zelf ooit slechts 1x jaren geleden gezien. Waarschijnlijk doortrekkers, maar wie weet met behoorlijk rietbeheer…? Het paartje zat heerlijk te smullen van de rietzaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuurgoudhaantje (Regulus ignicapillus). Er zijn deze winter veel gewone Goudhaantjes in Schollebos. Lastig te onderscheiden van het Vuurgoudhaantje. Belangrijkste verschil is de duidelijk witte wenkbrouwstreep bij het vuurgoudhaantje die ontbreekt bij het “gewone” Goudhaantje.

 

 

 

Verder nog 1 melding van overvliegende Houtsnip en 1 Stormmeeuw, beide in Schollebos.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *