blog archief

Winter nadert

Weergaven: 28

De herfst is voor 2/3e voorbij en de winter nadert. Tot nu toe dit jaar weinig paddenstoelen (langdurige droogte), maar toch wel enkele leuke soorten.

Paarse Schijnridderzwam (Lepista nuda; foto Else). Else (wil niet met achternaam genoemd worden) trof dit fraaie exemplaar aan op het sportcomplex Schenkel. Is algemeen en groeit op humusrijke grond. Het is een “plaatjeszwam”: de plaatjes (Lamellen) waar de sporen worden gevormd zijn hier duidelijk te zien.

 

 

 

Grote Stinkzwam (Phallus impudicus; Schollebos). Altijd associaties oproepend, ook bij de naamgever van deze soort dus (Latijn voor “Schaamteloze Penis”). En stinken doet hij: op meters afstand is de penetrante lijkenlucht te ruiken. Hiermee trekt hij vliegen aan die zich tegoed doen aan het zoete stinkende slijm  aan de top en daardoor de zwarte sporenmassa verspreiden totdat die op is en de top niet meer zwart is. Op humusrijke grond en algemeen.

 

Witte Kluifzwam (Helvella crispa; Schollebos). Met een beetje fantasie lijkt deze op een hondenkluif. Bijzondere vorm: sterk geplooide holle steel en een bijna omgeklapte hoed met lobben. Op humusrijke grond (giftig!).

 

 

 

 

Langsteelfranjehoed (Psathyrella conopilus; Schollebos). Een teer plaatjeszwammetje met -in verhouding- lange steel. Op houtsnippers en soms op humusrijke grond. Algemeen, vaak in groepjes zoals hier.

 

 

 

 

Rond deze tijd zijn gewoonlijk diverse wintergasten aanwezig in Capelle. Dit jaar echter tot nu toe erg weinig. 

 

Dodaars (Tachybaptus ruficollis; archieffoto). Een schuwe kleine fuutsoort met een wit verenbosje (“Dod”) aan hun achterwerk (“Aars”). Enkele exemplaren bivakkeren al een tijdje in Nieuwerkerkse Tocht (Schollebos) waar rietkragen zijn om zich te verschuilen. Nederlandse broedvogel, maar alleen in najaar en winter in Capelle.

 

 

 

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes; archieffoto). Frank Oling spotte vorige week een groepje Appelvinken langs de Nieuwerkerkse Tocht in Schollebos. Een forse vinkensoort met hele dikke snavel waarmee hij zelfs kersenpitten kan kraken.  Nederlandse broedvogel (niet in onze omgeving), maar vooral ook wintergast uit Noord Europa.

 

 

 

Houtsnip (Scolopax rusticola;archieffoto Schollebos). Zelf betrapte ik een Houtsnip in de bosjes langs het Spartaterrein in Schollebos. Net als een fazant op laatste moment klapvleugelend opvliegend. In najaar vaak doortrekker en soms hier overwinterend. Enige steltloper die in bos leeft. Broedt wel in Nederland.

 

 

Tot slot: in mijn vorige blog vermeldde ik de Visarend  die in Hitland gezien was. Wat blijkt: Sijmen van der Plicht heeft daarvan een prachtige actiefoto van gemaakt.

 

Visarend (Pandion haliaetus; foto S.van de Plicht). Broedt tegenwoordig in Nederland (Biesbosch). Overwintert in Afrika, dus dit exemplaar was een doortrekker die even hier bleef hangen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *