Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Wie het kleine niet eert…

Tijdje geleden dat ik een blog schreef, maar ontzettend druk. Speursafari voor kinderen in Schollebos, een excursie voor een wandelorganisatie, voorbereidingen voor 2 presentaties in verzorgingstehuizen, voorbereiding gemeente-overleg, veel emails beantwoorden (waar ik ook weer achtergrondinformatie moet opsporen: ik weet ook echt niet alles…), enz. Tijd kwam tekort om ook de vele laatste meldingen u te doen toekomen. Het zijn geen spectaculaire waarnemingen als zeearend, maar wel een paar echte kleine schoonheden:


Dooiergele Mestzwam (Bolbitius vitellinus of Bolbitius titubans titubans; wetenschappelijke naamgeving paddenstoelen is erg verwarrend). Zoals de Nederlandse naam betreft: dit prachtig, dooiergeelkleurig paddenstoeltje groeit o.a. op poep zoals hier het geval was. Slechts een paar centimeters hoog.  Spartaterrein Schollebos (nu al weer verdwenen). Vraag is wiens poep daar lag? Vlakbij ook kampvuur- en andere menselijke afvalresten….

 

 

Peer-Jeneverbes-Roest (Gymnosporangium sabinae).

Is een schimmel die hier een wilde Peer (Pyrus communis; Schollebos-Spartaterrein) heeft aangetast. De besmetting geschiedt door schimmelsporen op een Jeneverbes (in de buurt: in Schollebos geen Jeneverbes, dus mogelijk in een nabij gelegen tuin?). Aan de onderkant van de bladeren ziet u de woekeringen van de peer als reactie tegen de schimmel, aan de bovenkant verkleuren de bladeren op die plekken mooi rood. De sporen van de roest van de peer kunnen alleen maar weer een Jeneverbes besmetten. Een soort stuivertje wisselen dus. Wel een bijzondere waarneming in Schollebos!

 

Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris).

Soms treffen we verwilderde tuinplanten in Schollebos aan zoals deze. Het is een cultivar (kweekvariant) van de inheemse plant. Vrijwel zeker een verwilderde tuinplant: de bloemkroon is mooi paars i.p.v. roze zoals bij de wilde plant. Mooi is ie wel!

 

 

 

 

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus; foto: Rob van Dorland)

Rob trof deze ‘Vuurwantsen-meeting’ aan in Schollebos (omgeving Pannenkoekenhuis). Wantsen (Heteroptera) zijn een aparte onderorde van de insecten. Zij kenmerken zich vooral door hun afgeplatte lichaam en een zuigsnuit (Rostrum) waarmee zij plantaardige of dierlijke sappen consumeren. De Vuurwants doet beide: vooral sap van Linde (blad, zaden, schorswonden), maar ook van dode en levende insecten.

De naam komt uit het Grieks: Pyrrhus=Vuur , Core = o.a. Poppetje (ook van insecten), aptera = zonder vleugels. Dat laatste klopt niet helemaal: zij hebben wel vleugels, maar kunnen er niet mee vliegen. Wantsen kennen een ‘Onvolledige Gedaantewisseling’: uit de eitjes komen ‘Nymfen’ die al enigszins de gedaante hebben van een volwassen exemplaar. Na een aantal vervellingen gaan ze steeds meer op het volwassen dier (“Imago”) lijken. Is dus anders dan insecten met “Volledige Gedaantewisseling” zoals bij vlinders, vliegen, bijen, enz. (Ei-Larve-Pop-Imago). Voor Capelle een 1e waarneming. Een warmteminnende soort, dus bij opwarmend klimaat ongetwijfeld vaker te zien.

Kleine Modderkruiper (Cobitis taenia).

Bij onze Safaritocht Schollebos voor kinderen met ouders, konden kinderen ook waterdiertjes vangen en die met behulp van zoekkaarten op naam brengen. Dat laatste was vaak te moeilijk, maar het “ah|” en “oh” was niet van de lucht. Kevertjes, Schaatsenrijders, Bootsmannetjes, e.a. Maar de vangst van deze Kleine Modderkruiper was toch wel je van het. Een vrij algemene, maar wel beschermde soort (Europese Habitatrichtlijn). Leeft vooral in langzaam stromend of stilstaand water. Wordt zo’n 10 cm lang. Naamgeving (latijn): Cobius = Grondeling, Taenia= lint(vormig). Vooral in avond en nacht actief, overdags schuilend in dichte vegetatie of in modder. Ook de Grote Modderkruiper (Misgurnus fossilus) is eerder in Capelle (Middelwatering-West) waargenomen: die is echt een zwaar beschermde soort en wordt 20-25 cm groot. Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) dient bij haar werkzaamheden (baggeren, maaien, krozen) hiermee rekening te houden.

Bruin Blauwtje (Aricia agestis)

Else heeft dit Blauwtje al enkele weken terug ontdekt in Oostgaarde en Zevenhuizerplas. Niet eerder in Capelle waargenomen en is daarmee het 3e Blauwtje naast Boomblauwtje en Icarusblauwtje in Capelle. “Blauwtjes” vormen een groep van kleine dagvlindertjes binnen de heel grote familie van de Lycaenidae. De naam “Blauwtjes” is wat merkwaardig, want veel soorten zijn helemaal niet blauw van kleur zoals dit Bruin Blauwtje duidelijk laat zien. Waardplanten (waar ze hun eitjes op afzetten) vooral Geraniumsoorten, maar ook andere planten.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *