blog archief

Welkome en onwelkome gasten

Hits: 156

Afgelopen week in Schollebos een paar bijzondere en leuke waarnemingen:

 

Boomvalk (Falco subbuteo). Een “zomergast” (broedt in Nederland alleen in zomer en overwintert in Afrika). Broedgevallen in Capelle niet vastgesteld, maar wel zijn in nazomer altijd wel waarnemingen van jagende boomvalken in Capelle (jagen op grote libellen en kleine vogels boven de boomkruinen). Nu werd ik in Schollebos verrast in na-lente door een vanuit een boom roepende boomvalk die vervolgens wegvloog. Even later – waarschijnlijk dezelfde – idem langs Spartaterrein. In de vlucht herkenbaar door zijn silhouet als een anker (net als Gierzwaluw, maar dan veel groter). Het Schollebos is qua omgeving zeker geschikt om er te broeden.

 

 

Bosrietzanger (Acrocephalus palustris; foto Rob van Dorland).

Frank Oling spotte afgelopen week op 2 plaatsen zingende Bosrietzangers langs Nieuwerkerkse Tocht in Schollebos. Door de jaren heen zijn er meerdere waarnemingen aldaar. Rietzangertjes lijken erg veel op elkaar qua uiterlijk (een “KBV-tje” : Klein Bruin Vogeltje), maar zijn vooral door hun zang goed te onderscheiden  (zo zingt deze vogel)  Rob van Dorland ging direct op pad om hem op de gevoelige plaat vast te leggen. Nog geen broedresultaten in Schollebos bekend, maar zeker geschikt ervoor: voorkeur voor kruidenrijke vegetatie (Fluitenkruid, Raapzaad, Brandnetel) langs water en riet.

 

IJsvogel (Alcedo atthis). Ik had al zo’n 2 weken geen ijsvogels gezien langs de “IJsvogelvijver” in het Schollebos. Tot afgelopen 1e pinksterdag. Tot mijn vreugde vloog een ijsvogel regelmatig zijn oude broedoever in om zijn jongen voedsel te brengen. Daarna het nest weer verlatend om vanaf nabij gelegen dode struik meerdere keren te badderen om de viezigheid van het nest af te spoelen. Misschien zelfs een 2e broed, want al weken geleden zelfde gedrag. IJsvogel produceert 3, soms 4 broedsels per seizoen! Rob van Dorland maakte de dag erna deze foto: visje in de bek!

 

Afgelopen zaterdag met 10 man/vrouw voor 3e keer Reuzenberenklauw verwijderen in Schollebos. Zwaar werk: dikke wortels met een scherpe spa ondergronds afsteken. Op enkele plaatsen eerst gemaaid met de bosmaaier en daarna afgestoken omdat we er anders niet goed bij konden komen. Iedereen met beschermende kleding om blaren te voorkomen.

Trouwe medewerker Jos (74!) had het zwaar, maar werkte stug door. Dank aan de vrijwilligers!

Na afloop gezellig een drankje op terras van Pannenkoekenhuis.

Martijn ontdekte helaas diezelfde dag na afloop nog een enorm areaal met louter Reuzenberenklauw langs het talud van Sparta. Hij heeft een deel al weggemaaid, maar er resteert nog groot stuk. Gaan we alsnog maaien.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *