blog archief

Wat een geweldige dag!

Bezoeken: 5

Wat een Zondag! Fantastisch voorjaarsweer, zonder jas naar buiten! En zoveel te zien!!

De IJsvogeltjes in het Schollebos waren weer zeer actief. Ik zag ze zelfs paren! Een voor mij onbekende vrouw sprak mij aan en vertelde dat zij vanuit haar woning aan de Rigoletto recentelijk ook regelmatig 2 IJsvogels had gezien: een 2e broedpaar?? Heb gevraagd om me op de hoogte te houden.

Tijdens mijn dagelijkse rondgang vandaag (zondag) ook 2 Oranjetipjes, meerdere Citroenvlinders, Witjes, Dagpauwogen en 1 Gehakkelde Aurelia. De dag ervoor tijdens onze lente-excursie ook de eerste bloeiende Pinksterbloem, een belangrijke waardplant van het Oranjetipje. Mooi afgestemd!

Pinksterbloem (Cardamine pratense). Lid van de grote familie Brassicaceae = Koolsoorten (vroeger “Cruciferae” = “Kruisbloemigen”: 4 kroonblaadjes staan als een Kruis tegenover elkaar. Ik vind deze naam nog steeds beter, maar goed, ik ben geen “Taxonoom”). En tja: eerst komt Pasen, dus waarom “Pinksterbloem”? Dat komt door de ’Kleine IJstijd’ van een paar eeuwen geleden: toen bloeide deze bloem rondom Pinksteren. Nu zouden we hem “Paasbloem” moeten noemen.

 

 

 

Gehakkelde Aurelia (Polygonia c-album). Zeer algemeen in Europa. In onze omgeving 2 generaties per seizoen. Overwintert als volwassen vlinder in dichte vegetatie. Waardplanten o.a. Brandnetel. “Aurelia” = sierlijk, van goud gemaakt. “Polygonia” = Gehakkeld, veelhoekig naar de ’gehakkelde’ randen van de vleugels.

 

 

 

 

Om de Buizerds in de gaten gehouden maakte ik vandaag ook een rondje langs het ruiterpad ten oosten van de Capelse Manege, want daar zijn ze de laatste tijd vaak aanwezig. Ik zag in het populierenbosje – dacht ik – een Buizerd zitten. Toch maar even met de verrekijker gekeken: geen Buizerd, maar een HAVIK!!

Havik (Accipiter gentilis; foto: vogeldagboek.nl). Even dacht ik nog een vrouw-Sperwer (broedt daar ook vaak in de buurt en beide hebben horizontale streping op borst/buik). Maar de oogkleur (oranjegeel), de grootte en de vlucht toen hij wegvloog: echt de Havik. Pas eerder 2x eerder in Schollebos gezien. Kennelijk waardeerde hij mijn gespied niet ondanks de respectabele afstand. Hij vloog op, maakte een paar cirkels en verdween richting Hitland. De Havik is een echte jager in bossen op andere vogels. Hij manouvreert als een acrobaat tussen de bomen om zijn prooi te vangen. Langs het ruiterpad lagen restanten van vermoedelijk een geslagen kraai. De Buizerd presteert dat niet. Toch kreeg ik vandaag info over een Buizerdnest aldaar: vaker langs gaan dus.

 

Boerenzwaluw (Hirundo rustica; foto Internet)

Tijdens mijn rondje Schollebos hoorde ik opeens langs de Nieuwerkerkse Tocht ter hoogte van de Capelse Manege een nieuw voorjaarsgeluid : 3 vliegende Boerenzwaluwen samen (spelen? jacht op vrouwtje?). De Boerenzwaluw broedt met meerdere paartjes op de Capelse Manege in stallen. Het is de vroegst terugkerende zwaluwsoort (overwintert in Afrika). Een echte insecteneter: vliegen genoeg bij de manege!

 

 

Wederom is bij mijn buren een Boomkruiper aan het nestelen onder een dakpan. De boomkruiper heeft een voorkeur om te nestelen in spleten, bijvoorbeeld onder loslatende schors van boomstammen. Het Schollebos is daar echter nog niet oud genoeg voor. Toch doet de Boomkruiper het in Capelle goed, mogelijk door aanpassing (“baksteen- of Dakpankruiper”). 

 

 

 

 

 

 

Al 2x eerder broedde een Boomkruiper hier onder een dakpan van mijn buren. Komt aanvliegen, landt op de bakstenen muur, kruipt dan naar boven om onder de dakpan te verdwijnen. Nu dus weer.

 

 

 

 

 

 

Driekantig Look (Allium triquetum) of Armbloemig Look (Allium paradoxum)? Eric Stockx was aanwezig tijdens onze Lente-excursie. Wij scholden dit uit als Driekantig Look, maar Eric kwam hierop terug: volgens hem is het Armbloemig Look en hij kan best wel eens gelijk hebben (hij is lid van KNNV: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, die in Capelle ook actief is). We gaan dit verder uitzoeken.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *