Zegt het voort!

blog archief

Waarnemingen voor de liefhebber

Midzomer, veel vogels zijn klaar met broeden en gaan ruien. Tijdens de rui houden ze zich meestal stil omdat ze slecht of niet kunnen vliegen. Sommige soorten maken nog een 2e nest of zelfs meer. Ik heb o.a. Houtduiven en Meerkoeten tot in oktober zien broeden! De aandacht van natuurliefhebbers verschuift dan ook in deze vogelstille zomer vaak naar vlinders, libellen, andere insecten, zomerbloeiers, e.d.

Allereerst een paar leuke zwammen:

 

Gewoon IJsvingertje (Ceratiomyxa fruticulosa; foto Eric Stockx; Schollebos). Een lid van de Slijmzwammen (Myxomyceten). Eigenlijk geen echte schimmel, maar een heel aparte groep die zich onderscheidt van werkelijk alle andere wezens op aarde. De als ijspegeltjes glazige zuiltjes zijn slechts 1 mm hoog en zijn de vruchtlichamen van het plasmodium: een zich voortbewegend plasma-achtige massa dat zich voedt met bacteriën en andere micro-organismen. Is algemeen op dood loofbomenhout op  donkere, vochtige plakken. In Schollebos meerdere soorten Myxomyceten zoals Heksenboter, Bloedweizwam en Boompuist, allemaal griezelige namen, het zijn bijna aliens.

 

 

Waaiertje (Schizophyllum commune; foto Eric Stockx; Schollebos).Heel algemeen, maar voor mij nieuw in Capelle (maar ik ben dan ook geen paddenstoelendeskundige). Maximaal 4 cm doorsnee, grijswit en viltig behaard. Bevat de stof hydrofobine waarmee men een suikerachtige stof – schyzofyllaan – maakt dat gebruikt wordt bij behandeling van baarmoederhalskanker (bron: Wikipedia).

 

Bleke Borstelkurkzwam (Coriolopsis trogii; foto Eric Stockx). Eric ontdekte deze zwam in het Wegelingpark (langs Schenkelse Dreef). Op loofbomen met zacht hout (vooral populier en wilgsoorten). Maximaal 10×4 cm qua oppervlak), vaak in rijen. Algemeen.

 

 

Langs de Nieuwerkerkse Tocht in oostelijk Schollebos heeft gemeente of hoogheemraadschap destijds natuurlijke oevers aangelegd met heuveltjesreliëf en ingezaaid met inheemse bloemzaden. In het begin leverde dat een prachtige bloemenweelde op, maar door slecht onderhoud is het nu erg verruigd met woekeraars en riet. Toch zien we hier en daar toch nog mooie planten die (nog maar net) dit overleefd hebben (voor hoe lang nog?).

 

Poelruit (Thalictrum flavum). Lid van de grote familie Ranonkelachtigen, waartoe o.a. ook boterbloemen en dotterbloemen behoren). Langs natte voedselrijke oevers. Tot nu toe de enige plek in Capelle bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hartgespan (Leonurus cardiaca). Lid van grote familie Lipbloemigen (Lamiaceae of Labiatae net als bijv. Witte Dovenetel)). De bloemen staan in schijnkransen rondom de stengel, zijn roze van kleur en behaard. Paar jaar geleden een forse bundel met stelen, nu nog maar 1 steel met bloemen. Werd vroeger medicinaal gebruikt als medicijn voor hart- en spierklachten, waarschijnlijk op grond van de hartvormige voet van onderste bladeren. Bladeren eetbaar (als kruid in erwtensoep) en vroeger ook gebruikt bij bereiden van bier (bron Wikipedia).

 

 

Echte Valeriaan (Valeriana officinalis). Een soort uit de Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Langs waterkanten. Algemeen. In de wortelstokken zitten stoffen die al in de oudheid medicinaal werden ingezet als kalmeringsmiddel (Valium).

 

 

 

 

Zegekruid (Nicandra physalodes). Lid van de Nachtschadefamilie (Solanaceae), allemaal planten met giftige eigenschappen. Een ingeburgerde exoot uit Zuid-Amerika en ook als tuinplant te koop.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gewone Engelwortel (Angelica sylvestris). Lid van de grote familie Schermbloemigen (Apiaceae of vroeger Umbelliferae). Voor de leek vaak moeilijk te onderscheiden soorten. Andere standplaatsen mij niet bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuinradijs (Raphanus sativus). Lid van de zeer grote familie Kruisbloemigen (Brassicaceae). Verwilderde tuin-/akkerplant (Radijs!). Direct aan de voet van de bruggen tussen Schollebos en Schollevaar waarschijnlijk via daar opgebrachte grond van elders na laatste werkzaamheden aan die bruggen.

 

 

 

 

 

 

Toch nog wel enkele leuke vogelwaarnemingen:

Jagende Boomvalk in Schollebos. Bijna elk jaar na de broedtijd jagende boomvalk(-en) in Schollebos en elders in Capelle. Broedt hier niet, waarschijnlijk wel in Hitland. 

Op Sparta-sportveld 3 Groene Spechten op een kluitje. Duidelijk een goed broedresultaat!

Het enige ooievaarsjong is waarschijnlijk uitgevlogen (niet meer op nest te zien).

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.