Zegt het voort!

blog archief

waarnemingen en werk aan de winkel

Aanstaande zaterdag 1 augustus gaan we op pad om in het Schollebos de Reuzenbalsemien te verwijderen. We zoeken daarvoor nog vrijwilligers.

Reuzenbalsemien is een zogenaamde Invasieve Exoot: oorspronkelijk ingevoerd als sierplant, maar verwilderd en ten koste van inheemse flora zich sterk uitbreidend. Zonder bestrijding (verwijdering) zal het Schollebos met de jaren volledig overwoekerd worden. De plant is vrij gemakkelijk te verwijderen gewoon door hem uit de grond te trekken (wortels zijn vlak onder oppervlakte). Hij staat nu in  bloei en vooral hommels hebben de nectar kunnen verzamelen, maar voordat de zaden rijp zijn, moeten we de plant verwijderen. Omdat de plant eenjarig is, is het eenmalig en op tijd verwijderen zeer effectief. Als u mee wil doen: a.s. Zaterdag 1 augustus om 10.00 verzamelen bij pannenkoekenhuis. Neem tuinhandschoenen mee en draag lange mouwen ivm brandnetels.

Hoewel we dit jaar de broednesten van de Sperwer niet hebben gevonden, heeft de Sperwer wel degelijk in het Schollebos gebroed, waarschijnlijk zelfs 2 sperwerpaartjes. Vlak bij de ijsvogelbroedoever zijn 3-4 uitgevlogen jongen luid te horen en langs het fietscrossbaantje in ieder geval 1 jong gehoord. 

Sperwers broeden al jaren in Capelle, meestal in Schollebos, maar soms ook in Wegelingparkje of Heemtuin langs ’s Gravenweg. Jagen op kleine vogels, vooral in tuinen. Vrouw-sperwer is een stuk groter dan manlief en kan net een houtduif aan. Op foto een man-sperwer uit SNC-archief.

 

 

 

Meerdere meldingen van het Muntvlindertje (Pyrausta aurata), deze hier in mijn vijver. Een dag-actief nachtvlindertje. “Munt” slaat niet op een geldmunt, maar op Munt als plantengeslacht. Een piepklein vlindertje (zo groot als je pinknagel), maar van ongelofelijke pracht. In mijn vijver nu bloeiende Watermunt, waarop het vlindertje haar eitjes op afzet (Waardplant). Algemeen, maar je moet er wel oog voor hebben.

 

Gewone Smalboktor (Stictoleptura rubra, man). Een keversoort, ook deze week in mijn tuin, grenzend aan Schollebos. Behoort tot familie van Boktorren (Cerambycidae). Deze soort is 1-2 cm groot. De larven leven in dood hout van naaldbomen. In Schollebos slechts heel enkele naaldbomen (stom om die aan te planten, want bodem ongeschikt) en die zijn dan ook bijna dood. 

 

 

 

 

Hoe verzin je het: afgelopen woensdag op de Reigerlaan een Ooievaar op een lantaarnpaal.

Gemeente zou met SNC contact opnemen ivm het voorstel om in het kader van de Toekomstvisie Schollebos een nieuwe stichting “Vrienden van het Schollebos” op te richten. SNC wijst dit ten stelligste af: onder die naam is SNC in den beginne  nota bene begonnen! Moeten we als stichting SNC nu een vertegenwoordiger worden in die nieuwe stichting die gemeente wil oprichten?? Hiermee worden de belangen van SNC ondergraven en ondergeschikt gemaakt. Afwachten dus maar even. U mag gerust uw onvrede hierover uiten naar de gemeente. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *