Zegt het voort!

blog archief

Vroege waarnemingen, de Tuin van John, Vlindertuin.

Het is in Capelle een vrij saaie herfst. Veel nattigheid, koud. Op vogelfront wel een “vroegertje”voor Capelle: afgelopen zaterdag een groepje van 5 Koperwieken in het Schollebos.

 

Koperwiek (Turdus iliacus). Een echte wintergast (broedvogel van Noord Europa, Taiga’s). Is al zeker 1 maand in Nederland, voornamelijk in duingebieden met duindoorns die nu rijkelijk bessen dragen. Als de duindoornbessen op zijn, zien we deze prachtige lijstersoort ook steeds meer in het binnenland, dus ook in Schollebos. Zij komen niet alleen af op de bessen van diverse struiken, maar foerageren ook vaak op de grond (insecten, e.a.). Indien niet foeragerend, dan vaak in de kruinen van bomen zachtjes grappige geluidjes makend. ’s Winters soms met honderden in het Schollebos.

 

 

 

Rode Kelkzwam (Sarcoscypha coccinea). Een zeldzaam zwammetje dat al enkele jaren in Schollebos groeit. Normaliter pas vanaf half januari tot april te zien. Nu al enkele exemplaren in Schollebos op een nieuwe plek. Op dode loofboomstammen die half begraven liggen in vochtige grond. 

 

 

 

 

Grote Trilspin (Pholcus phalangioides), ook wel “Grote Sidderspin” of “Hooiwagenspin” genoemd. John, onze secretaris spotte deze spin in zijn tuin. Lijkt veel op een Hooiwagen, maar het lichaam bestaat uit 2 delen (dat van Hooiwagens uit 1 deel). De familie van Trilspinnen (Pholcidae) omvat in Nederland 3 soorten, waarvan deze zeer algemeen is. Met poten wel 8 cm groot.

 

 

 

 

Met de vrijwilligers voor SNC is tot nu toe het hele areaal van de vlindertuin ontdaan van riet en na de maaibeurt door gemeente is door ons op 1/3 deel van het areaal het maaisel afgevoerd (had gemeente conform toezegging moeten doen..). Het afvoeren van het maaisel op het resterende 2/3e deel loopt vertraging op vanwege de natte weersomstandigheden (wij moeten dit nu handmatig doen!). Pas als het maaisel is afgevoerd en de bodem redelijk bloot ligt kan er gezaaid worden. Uiterste tijd om te zaaien is november. Daarna pas weer in voorjaar. De zaadmengsels zijn ingekocht en worden aangevuld met eigen oogst van inheemse bloemplanten. In totaal heeft SNC nu ruim 900 euro ge-investeerd om deze gemeentelijke Vlindertuin weer een echte vlindertuin te laten worden, dankzij de vele donaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *