blog archief

Vroege Lente, weetjes.

Hits: 4

14 februari, 11graden, zonnig, weinig wind. In de voortuin  een Kleine Vos (Aglais urticae) op de bloeiende Winterheide, zich in het zonnetje lavend aan de nectar. 

Deze dagvlinder overwintert als volwassen vlinder in schuurtjes, spouwmuren, oude spechtenholen, e.d. Waardplant (waar eitjes op worden afgezet) is de Grote Brandnetel (Urtica dioica). Bij uitzonderlijk geschikt weer zoals nu worden ze “wakker” en gaan ze op zoek naar voedsel. En dat terwijl de meeste elfstedentochten in februari werden gehouden!! Nog twijfels over klimaatverandering?

 

Ook al de heel vroege zang van Zanglijster, Merel, Boomkruiper, Kool- en Pimpelmees; ook de eerste roffels van Grote Bonte Specht (hun manier om te “zingen”) zijn al te horen. Krokussen bloeien al volop, Daslook en andere bolplanten schieten de grond uit.

De IJsvogel wordt regelmatig gezien in Schollebos. Nog niet zeker of het er maar 1 is (even een paar dagen stevige vorst decimeert het ijsvogelbestand). 15 Februari gespot nabij zijn oude broedoever.

Roerdomp (Botaurus stellaris; archieffoto SNC). Langs de “Grote Vijver” in Schollebos werd in het Lisdoddeveld een Roerdomp gespot. Je moet geluk hebben, want zijn camouflagekleuren zijn fantastisch. Voor Schollebos een regelmatige wintergast. Broedt wel in Zevenhuizerplas en Hitland. Een schuwe reigersoort van robuuste rietvegetatie. In broedtijd een geluid als een misthoorn: “Hoemp”. Bij onraad schiet hij in de “Paalstand”: kaarsrecht gestrekt met snavel omhoog, waardoor hij niet te zien is tussen het riet.

Ook nog enkele groepjes Koperwieken, waarschijnlijk al weer op terugweg naar hun broedgebieden in Scandinavië of verder.

 

Nog een Kapkunststuk in bosplantsoen Schollebos. Langs fietspad richting Schollevaartseweg. Jezusfiguur of De Schreeuw van Munch? Wel knap gemaakt met alleen een motorzaag… Overigens betreft het een dode boom.

 

 

 

 

 

 

Oprichting Capels Natuurplatform. Een initiatief van de gemeente. Maandag 13 februari een soort oprichtingsvergadering. Genodigde “stakeholders” waren o.a. SNC, KNNV, Bomenstichting, Heemtuin ’tain’tGravenweg, Natuur- en Milieueducatiecentrum De Hooiberg, vertegenwoordigers van de 3 volkstuinverenigingen in Capelle, directeur Hitland, Ambrosiusgilde (imkersvereniging). Vele ideeën werden aangeleverd, zoals biodiversiteit, ecologische verbindingszones, maaibeleid, natuurlijke oevers, enz. Gaan daar 4x per jaar over vergaderen. Goed initiatief en ben benieuwd of en hoe dit zijn beslag krijgt.

Tot slot weer een “micro-tje” van Rob van Dorland:

Dicyrtomina saundersi. Een vertegenwoordiger van de Springstaarten (Collembola; 8700 soorten). Nog geen doorslaggevend bewijs of deze grote groep gerekend moet worden tot de insectenwereld of schaaldieren (crustaceae). Ze hebben 6 poten en zijn geleedpotig, 2-3 mm groot en heel algemeen in tuinen en bossen. Leven van organisch afval.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *