Zegt het voort!

blog archief

Voorjaar en Overleg

Het voorjaar schrijdt voort. De kruidenlaag staat al volop in bloei, of staat op het punt te gaan bloeien. Struiken beginnen allemaal uit te lopen onder nog kale bomen, wat een pointilistisch aanblik geeft, alsof een schilder met duizenden groene stipjes dit probeert weer te geven. Ook enkele bomen beginnen blad te vormen, maar nog sporadisch. Dat is de volgorde in de lente: eerst kruiden, dan struiken, dan bomen: zo wordt maximaal geprofiteerd van het zonlicht in het voorjaar: als de volgorde andersom zou zijn, dan geen/weinig struiken en kruiden/planten. In het najaar is die volgorde juist wel andersom: het verdwijnen van blad begint bij hoge bomen, daarna lagebomen en struiken en dan de kruiden en planten: ook dan profiteren die struiken en kruiden nog maximaal van het zonlicht. 

Nieuwe voorjaarsbloeiers:

Ongevlekt Longkruid (Pulmonaria obscura). Een vertegenwoordiger van de familie Ruwbladigen (Boraginaceae) waartoe ook soorten behoren als Smeerwortel en Vergeetmijnietsoorten. De bladeren van deze familie zijn ruw behaard. Waarschijnlijk als stinsenplant aangeplant.Ook het Gevlekt Longkruid (Pulmonaria officinalis) komt in Schollebos op een enkele plek voor: de bladeren vertonen wit-achtige vlekken. Het is wel goed opletten, want je loopt er zomaar voorbij. De naam Pulmonaria (=Long) wijst op de gelijkenis van de bladeren met die van de menselijke longkwabben; vanwege die gelijkenis werden er – net als bij vele andere kruiden en planten – medicinale krachten aan toegekend, in dit geval voor allerlei longziektes. De soortnaam “officinalis” wijst altijd op (vroeger) medicinaal gebruik.

 

 

 

 

Groot Hoefblad (Petasites hybridus). Een majestueuze plant, vooral door hun tot halve meter brede bladeren. Die bladeren verschijnen echter pas na de bloei, net als bij het Klein Hoefblad. Beide behoren tot de enorme familie der Composieten=Asterachtigen (Asteraceae=Compositae), maar niet tot zelfde geslacht. Terwijl het Klein Hoefblad (Tussilago farfara) bloeit als solitaire bloem, doet het Groot Hoefblad het anders met vele bloemen  in een soort kegel (en elke “bloem” bestaat ook hier weer uit vele kleine bloemetjes: zo val je echt op voor insecten om bestoven te worden!). De plant is “Tweehuizig”: aparte mannelijke en vrouwelijke planten, die vaak niet op nabije afstand staan. 

 

 

Deze zondagavond intern vergaderd met SNC-bestuur over komend overleg met gemeente a.s. dinsdag: “Toekomst van Schollebos”. Onze voorstellen zullen worden ingebracht. Maandagavond bijeenkomst Hitlandbestuur over herplant Hitlandselaan: door SNC ingebrachte voorstellen zijn waarschijnlijk in goede aarde gevallen: na kap van al redelijk oude populieren (zijn helaas geen echt lang leven beschoren) herplant met knotwilgen en elzen: passend in landschap en landschapshistorie. Wordt vervolgd. Wel weer knudde dat Duits elftal in de laatste minuut de overwinning behaalt, maar tja, dat heeft niets met SNC te maken.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *