Zegt het voort!

blog archief

volop Herfst

Het is volop herfst. Bomen verliezen hun blad, veel regen en geen zomerse temperaturen meer. Veel paddenstoelen, overvliegende ganzenformaties, de eerste wintergasten.

Regelmatig zijn nu mooie regenbogen te zien. Deze was erg laag omdat de zon nog behoorlijk hoog stond. De mooiste (hoogste) regenbogen zijn bij lage zonnestand, omdat de zon als het ware dan omhoog kijkt en het zonlicht dan hoog in de lucht door de regendruppels wordt gebroken. Uiteraard zie je een regenboog dus altijd met de zon in je rug. Deze was te zien boven volkstuinen Nut en Genoegen (Schollebos).

 

 

 

 

 

 

Echt Judasoor (Hirneola auricula-judae; foto SNC-archief). Nu het weer fors geregend heeft, vullen de judasoren zich weer met water. Door de zomerse droogte waren ze verschrompeld tot kleine wrat-achtige frummels. Behoort tot de Trilzwammen, waarvan nog enkele andere soorten in Schollebos voorkomen. In Schollebos vrijwel uitsluitend op (oudere) vlierstruiken. Volgezogen met water hebben trilzwammen een gelatineuze consistentie als van een drilpudding. De vorm is soms als die van een menselijk oor, zoals op deze foto goed te zien is. Judas, die Jezus heeft verraden, zou zich na dit verraad aan een vlier hebben opgehangen. Lijkt me stug, de vlier is slechts een struik, maar misschien had men toen een andere vlier… Is eetbaar, maar laat hem maar lekker staan.

 

Kleine Stinkzwam (Mutinus caninus; foto Frank Oling). Frank ontdekte deze verzameling langs rand Schollebos-Schollevaar. Komt af en toe vaker voor in Schollebos. Behoort tot de familie Phallales (letterlijk ‘Phallus-achtigen’; Phallus is andere naam voor penis in erectie). Verder betekent Caninum “Van de Hond”. Vandaar dat onder paddenstoeldeskundigen (Mycologen) deze soort de bijnaam heeft gekregen van “Hondenlulletje”. In net rijp stadium zitten de sporen op de top als een zwarte laag en verspreiden ze een stinkende lucht als van een rottend kadaver. Vliegen komen er op af en snoepen ervan. De sporen worden zo verspreid. Als de sporenlaag is verdwenen blijft een rood topeinde over zoals op deze foto te zien is.

 

Smient (Anas penelope,man; foto internet). Afgelopen weekeind al heel vroeg een paar Smienten in Schollebos. Echte wintergasten uit Skandinavië en Rusland waar ze in de toendra’s broeden alhoewel ook broedresultaten in Nederland, maar zeldzaam. Elke winter in Capelle te vinden in Schollebos en langs Rijckevorselweg. Mannetje was al weer bijna uitgeruid en opgekleurd naar prachtkleed, waarbij de bruine kop en gele “mohikanenstreep” duidelijk opvalt. Wordt ook wel “Fluiteend” genoemd naar het fluitend geluid dat het mannetje maakt.

 

IJsvogel (Alcedo atthis). Grote schrik, een ijsvogel vloog tegen ons achterraam. Niet de eerste keer helaas. Ons protocol in werking. Eerst afwachten. Na een tijdje kwam ie bij en ging rechtop zitten, maar versuft. Uiterlijk geen gebroken vleugels of snavel, dus verder afwachten. Tegen de avond geen verandering. Kennelijk op zijn minst een zware hersenschudding. Opgepakt, ge-inspecteerd (inderdaad niks gebroken) en ’s nachts in doos gezet. Volgende dag weinig verandering. Contact opgenomen met Vogelklas Karel Schot in Rotterdam of die er wat mee kon: jazeker! Met dierenambulance daarheen gebracht met kleine donatie voor Vogelklas. Nu afwachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *