blog archief

Vlindertuin

Bezoeken: 33

Afgelopen zaterdag is er keihard gewerkt op de vlindertuin (Schollebos tussen Sparta en Manege). 

Met 9 man ’s middags gras gemaaid, gemaaid riet afgevoerd, 100 vaste planten en enkele honderden bloembollen geplant. Kan niet wachten op het voorjaar om het resultaat te zien. Overigens worden in het voorjaar weer 100 vaste planten geplant en nog een en ander aan zaden gezaaid. Meneer Piet was al naar huis en ontbreekt op de foto helaas. Ook Michael staat er niet op, want die maakte de foto. 

Dus maakte hij deze selfie…

Grappig was dat SNC via gemeente 100 (ja een bescheiden honderd) bloembollen hadden besteld. We kregen er echter 5000 (ja vijfduizend!). We hebben enkele honderden geplant en alle vrijwilligers konden wat meenemen voor hun eigen tuin. Een extra hoeveelheid werd meegenomen voor een basisschooltuin. De gemeente heeft vast en zeker plekken waar de overige paar duizend bollen geplant kunnen worden (via de WOP’s, schooltuinen, heemtuin, bermen?).

 

Eric Stockx was op paddenstoelenjacht in Capelle West:

Witte Kluifzwam (Helvella crispa; foto Eric Stockx). Ziet er vreemd uit en inderdaad als een beenkluif waar een hond lekker heeft aan liggen kluiven. Op voedselrijke grond in bossen en bosranden (’Bodemsoort’). Deze in Capelle West (omgeving Schönberglaan). Ook in Schollebos.

 

 

 

 

 

 

Gekraagde Aardster (Geastrium triplex; foto Eric Stockx). Behoort tot de Buikzwammen (Gasteromycetes). In het bolvormige lichaam (de “Buik”) worden de sporen gevormd. Als die rijp zijn vormt zich een opening waardoor de sporen kunnen worden “uitgespuwd” bij aanraking van bijv. regendruppels. Vrij algemeen. Ook deze in Capelle West (omgeving Bernsteinstraat) en een ’bodemsoort’.

 

 

 

 

 

Stinkparasolzwam (Lepiota cristata; foto Eric Stockx). Op dezelfde plek als de vorige. Een Plaatjeszwam (Hoed met aan onderzijde plaatjes waar de sporen worden gevormd en Steel), algemeen op voedselrijke bodem. Geur is vies scherp.

 

 

 

In weekeind was de Cetti’s Zanger weer gehoord (zie vorige blog).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *