Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Verwarring

In vorige blog had ik het over “Winter of Lente”, maar het weer is nóg extremer geworden: het zijn bijna zomerse temperaturen! De natuur reageert hier op.

Aardhommel (Bombus terrestris). Vorige week zag ik de eerste hommelkoninginnen in mijn tuin en vandaag nog meerdere. In najaar sterven alle hommels, behalve de koningin:die overwintert in oude muizenholen, spouwmuren, e.d. In najaar is de koningin al bevrucht. Zodra de temperatuur in het voorjaar het toelaat verlaat zij haar schuilplek en gaat zij op zoek naar eten om daarna een plek te zoeken om haar eitjes te leggen om een nieuwe kolonie te stichten. Hommelkoninginnen zijn eerder te zien dan bijen vanwege haar dichte borstelharen die haar beschermen tegen koude. Met de huidige extreme temperaturen (17-18 graden!) zijn er nog niet voldoende bloeiende planten als voedselbron (nectar). Vandaag een koningin uit mijn vijver gevist die dreigde te verdrinken. En toch ook mijn eerste honingbij tijdens een wandeling op de Veluwe dit weekeind zonder ook maar 1 bloeiende plant in de nabijheid… Wat zou er in die kleine hersentjes omgaan als zij geen bloeiende planten vinden met deze temperaturen? Ik zou in paniek raken… Een bizarre vorm van een Hongerwinter.

Ook dit weekeind de eerste vlinders. Zij hebben hetzelfde probleem als de hommel: nog te weinig bloeiende planten. Het zijn de soorten die als volwassen vlinders overwinteren die in het voorjaar als eerste weer uitvliegen:

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni). Overwintert in dichte begroeiing. Is een van de eerste vliegende vlinders te zien in voorjaar, maar nu dus al in de winter! (ik herinner me nog dat een elfstedentocht eind februari is gereden!!). Zag ze vandaag in mijn tuin en in weekeind op de Veluwe.   

 

 

 

 

 

Dagpauwoog (Aglais io). Overwintert in oude spechtenholtes, schuurtjes, e.d. Afgelopen maandag in mijn achtertuin.

 

 

 

 

 

 

 

Kleine Vos (Aglais urticae). Overwintert als volwassen vlinder net als de dagpauwoog in schuren, huizen, holtes. Zag er 2 op de Veluwe afgelopen weekeind.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klein Hoefblad (Tussilago farfara). Een echte lentebode. afgelopen maandag de eerste paar bloeiende exemplaren (Spartaterrein Schollebos). Nog niet zo uitbundig als op deze oude foto, maar slechts 2 bloemetjes. 

 

 

 

 

 

 

Bastaardkikker (Pelophylax kl. esculentus). Een van de “Groene Kikkersoorten”. Overwintert in de modder van sloten en vijvers. Afgelopen maandag op vijverkant in mijn tuin, maar sprong natuurlijk snel weer de vijver in. Ook weer erg vroeg in het jaar.

 

 

 

 

Scholekster (Haematopus ostralegus).

Deze oorspronkelijke kustvogel broedt al langere tijd ook in binnenland- en zelfs stedelijk gebied. In Capelle op platte daken (o.a. Schenkelflats). Trekt ’s winters weg. Nu dus weer vroeg terug. Foerageert o.a. in Schollebos (Spartaterrein, achter boerderij Bermweg) en in slagenlandschap tussen ’s Gravenweg en Rijckevorselweg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *