Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Vervolg Spraypark

Afgelopen maandagavond naar 2e commissievergadering geweest over het Spraypark. Met plaatsvervangende schaamte geluisterd naar nietszeggende antwoorden op soms kritische vragen van de oppositiepartijen. De arme ambtenaren moesten zoveel als zij daartoe werden “gemaand” door de voorzitster die vragen beantwoorden, want de wethouder zelf had het alleen maar (huilie-huilie) over die zielige kinderen van arme ouders die niet op vakantie kunnen. Ik heb ingesproken namens SNC. Ook hier geen enkele inhoudelijke reactie dan een beetje “jijbatten” door de wethouder (wat maakt die kap van 400 bomen in Schollebos nou uit??). Wat mij ook erg tegen viel is dat de VVD (coalitieparter) voorstander blijft, terwijl het groenprogramma van de VVD het meest vooruitstrevende is van alle partijen: toch een papieren tijger dus? Tja zei Leon Anink (fractievoorzitter VVD) tegen mij persoonlijk, het is nu eenmaal een coalitieakkoord. Er is slechts 1 positief nootje: gezien de verdeeldheid onder de partijen (coalitie-oppositie) wordt dit item geen hamerstuk voor de komende Raadsvergadering. Daar gaat SNC dus weer inspreken. Ondertussen beramen we ons op andere mogelijkheden om dit Spraypark in het Schollebos te voorkomen. Wordt vervolgd. U kunt de hele commissievergadering terugluisteren via de website van de gemeente.

Dan de bomenkap in het Schollebos. Na 1 dag kappen (vorige week donderdag) daarna gestopt. Reden onbekend (wacht nog op toegezegd antwoord van gemeente daarover). Grootscheepse kap normaliter niet meer na 15 maart en het gaat zeker nog meer dan 2 weken duren voordat de kap klaar is. Gemeente heeft wel al aangegeven dat er GEEN HERPLANT geschiedt. Afgelopen avond ook bij topambtenaar Buitenruimte navraag gedaan over herplant van gekapt Abelenbos: voor de zoveelste keer ontwijkend antwoord (oh ja, we zijn ermee bezig). Hebben hem gezegd dat wij dan als SNC overwegen om dit zelf te gaan doen (dankzij onze vrijwillige donaties kunnen we dit samen met vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken). We gaan dit serieus bestuderen. Wordt vervolgd.

Tja, wel (inmiddels) 700.000 euro voor een spraypark, maar NOG NIET 1 CENT voor herstel van bosbestand! Sterker nog: het beheer/onderhoud van het spraypark gaat voor een deel weer ten koste van het groenonderhoud in Schollebos.

Nou ja, toch maar weer afsluiten met paar leuke dingetjes:

Maarts Viooltje (Viola odorata). Een inheemse viooltjessoort op voedselrijke grond, meestal in (Half-)Schaduw. In Schollebos op meerdere plaatsen, maar nu nog niet bloeiend. Wel in mijn voortuin (spontaan!) al sinds 1 week. Verspreiding vooral via mieren: op de zaadjes zit een “Mierenbroodje” , een eiwitrijkpropje waar mieren dol op zijn. De mieren nemen de zaadjes mee onder de grond, consumeren het mierenbroodje en laten het zaadje achter, dat daarna weer ontkiemt. 

 

 

 

Groenling (Carduelis chloris. Foto: Arianne Burgers). Een standvogel (hele jaar hierblijvend), een van de vele vinkensoorten. Prachtig groen met geel. De roep is heel kenmerkend: een beetje chagrijnend “dzjeee” of een kanarielijkend rollertje. Algemeen, maar in Capelle vooral in en om Volkstuincomplex Nut en Genoegen. Vroeger (en nu nog??) illegaal gevangen door kanariekwekers om te kruisen.

 

 

 

 

Het ooievaarspaar weer samen op het nest eind februari (foto: Ben Pleij). Zo te zien houden ze nog steeds van elkaar… Ze zijn dan ook strikt monogaam en gaan nooit vreemd. Andere streeknamen: Uiver, Eiber en Stork (dit voor de kruiswoordpuzzelaars).

 

 

 

 

 

 

Share Button

2 Responses to Vervolg Spraypark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *