blog archief

Vergaderen, activiteiten, natuurspotten

Weergaven: 81

De 5 studenten van de Hoge Agrarische School (HAS) uit Den Bosch hebben een tussenpresentatie gegeven over de voortgang van hun afstudeerproject over het Schollebos. De opdracht daartoe kwam van gemeente. Onderwerpen ter bestudering en uitwerking betroffen 1) Bospercelen, Houtopstanden, Grastypen, 2) Plukgroen, 3) Flexibel Waterpeil, 4) Gedragsregels, 5) Routes en bebording, 6) Educatie. Zij zijn goed bezig en stonden open voor commentaren en aanvullingen van aanwezige stakeholders (Vrienden van het Schollebos). Op 13 mei een volgende brainstormsessie met deze enthousiaste studenten.  Een mooi initiatief van de gemeente, een win-win-actie voor de studenten (die zijn blij met een concreet afstudeerproject) en de gemeente (“gratis” adviezen omtrent beleid en beheer voor Schollebos) en geen grote kosten voor externe adviesbureau’s. Natuurlijk blijft de vraag in hoeverre de gemeente de uiteindelijke aanbevelingen en conclusies als leidraad zal overnemen, maar ben daar redelijk optimistisch over.

 

Laatste weekeind van april samen met Anton en John 75 moerasplanten aangeplant in de moerassige delen van Schollebos (Gele Lis, Dotterbloem en Wederiksoort). Gemeenschappelijk beleid van SNC en Gemeente is “Natuurvolgend Beheer“, dus niet de Natuur tegenwerken met onnatuurlijk of dwangmatig beheer. Er zijn in het Schollebos op een aantal plaatsen moerassige bospercelen, waar vrijwel het hele jaar water staat. De meeste daar 45 jaar geleden aangeplante bomen gaan het daar niet redden. Motto: niet die bomen proberen te redden, maar die gebieden via natuurvolgend beheer om te vormen tot Moerasbos! Bestaande bomen die sneuvelen (meeste bomen staan niet graag met hun wortels in het water!) deels vervangen door bomen die daar wel tegen kunnen (wilgensoorten, Els) en het verder overlaten aan de natuur. SNC draagt daartoe bij door dit proces te versnellen door het aanplanten van elzen, wilgen, maar ook  moerasplanten. De elzen en wilgen zijn door SNC zelf gekweekt; de moerasplanten zijn aangekocht door SNC, mogelijk gemaakt door onze donateurs.

 

Komend weekeind (4 mei) met vrijwilligers Reuzenberenklauw maaien en afsteken. Gevaarlijke invasieve exoot (wel mooi…). Doet u mee? Verzamelen om 13.00 uur bij Pannenkoekenhuis Bermweg. Lange mouwen, lange broek en handschoenen om huid te beschermen. Zelf een spa meenemen wordt op prijs gesteld. Na afloop gezellig een drankje aangeboden door SNC in Pannenkoekenhuis.

Het weekeind daarop (zaterdag 11 mei) met vrijwilligers een opschoonbeurt van de Vlindertuin in Schollebos. Wieden van Braam, Haagwinde en Riet. Ook verzamelen om 13.00 uur bij Pannenkoekenhuis Schollebos. Na afloop ook samen een drankje, aangeboden door SNC in Pannenkoekenhuis. 

 

Moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris). Een zeldzame  inheemse plant van rietlanden en oevers. Deze paar jaar geleden door SNC aangeplant langs de nieuwe vijvertjes achter de Capelseweg en bloeit nu weer. Het geslacht Euphorbia telt zo’n 2300 soorten wereldwijd, vele ervan bekend als kamer- of sierplant (Kerstroos!). Het melksap is giftig.

 

 

 

 

 

 

Kroontjesknotszwam (Artomyces pyxidatus). Al enkele jaren aanwezig in Schollebos op 1 plek: een dode stam van een populier. Het vruchtlichaam zoals hier te zien is eenjarig. Zolang de schimmeldraden in het hout voorbestaan zal elk jaar deze wondermooie zwam weer als “vrucht” tevoorschijn komen. Het exemplaar dat nu te zien is, is wat klein en grauw, vandaar deze archieffoto. De naam: de toppen lijken op kroontjes. Van die dode stam is niet veel meer over, dus nu nog maar even van genieten. Nu bestempeld als “Vrij Algemeen”, paar jaar geleden nog als zeldzaam.

 

Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus). Het zoveelste bewijs dat paddenstoelen/zwammen niet alleen maar in de herfst te zien zijn: zij zijn er jaarrond! De Zwavelzwam is een parasiet: hier op een al dode stam van een gevelde boom. De naam: de kleur is zwavelgeel. Hij is eetbaar en smaakt als kip (Engelse naam: Chicken of the woods). Ook deze zwam is eenjarig. 

 

 

 

 

 

Roodkopvuurkever (Pyrochroa serraticornis). Dit mooie kevertje is weer te zien in Schollebos en waarschijnlijk ook elders. Is algemeen. Er bestaat ook een Zwartkopvuurkever (Pyrochroa coccinea) die zich onderscheidt door een zwarte kop en ook in Schollebos is waargenomen.

Deze week zijn ook de Koekoek en de Gierzwaluwen in Capelle teruggekeerd uit hun overwinteringsgebieden. We wachten nu nog op de Huiszwaluwen. De 3 ooievaarspaartjes zijn nog steeds aan het broeden en tot nu toe nog geen jongen te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *