Zegt het voort!

blog archief

Veel nieuws

Koud, buien en winderig. Nou niet het weer waar broedende vogels met jongen op zitten te wachten (ik ook niet), want ook hun voedselbron (insecten!) vaart daar niet wel bij. Ook het alarmerende nieuws dat de Biodiversiteit wereldwijd in sneltempo afneemt en het mensdom bedreigt. De achteruitgang van onze insectenwereld met 75% was al bekend, maar de gepresenteerde cijfers van 150 wetenschappers die hier 3 jaar mee bezig zijn geweest klinken als een Armageddon. U en ik kunnen dat niet persoonlijk stoppen, maar zelfs een kleine lokale bijdrage is een begin. Daar staat SNC voor! De bosdelen van het Schollebos zijn er slecht aan toe, in de wijken worden weer forse aantallen bomen gekapt en struikplantsoenen kaalgeschoren. Rekening houden met broedseizoen, nee dus. Verkeerd maairegime nekt goede initiatieven van gemeente (Vlindertuin, bloemrijke entrees Schollebos, Natuurlijke Oevers), zonde van het geld: kan net zo goed briefjes van 50 (of meer) euro in de grond stoppen. Natuurinclusief bouwen: er is overleg over geweest, maar kennelijk niet interessant bevonden, terwijl hier een grote slag is te slaan. 

Toch ook wat vrolijker (?) nieuws:

Kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus; foto: vogeldagboek.nl). Na zijn winterverblijf in Afrika sinds vorige week weer terug. Een echt rietvogeltje. In de laatste 10 jaar in Schollebos achteruitgegaan door rietvraat door de grote schapenkudde die er 4 jaar heeft rondgelopen (populatie gehalveerd!) en te drastisch rietmaai-regime waardoor de populatie zich niet goed heeft weten te herstellen. Het doet me altijd plezier om zijn krakerig zangetje te horen, want zien doe je ze zelden omdat ze voornamelijk onder in het riet zitten (Liedje: “Karakiet, Karekiet, ik hoor je wel, maar ik zie je niet”). Alleen als ze jongen hebben zie je ze heen en weer vliegen om insecten te vangen (en daar gaat het ook weer slecht mee…..). Hoezo eigenlijk “vrolijk nieuws”? Vrolijk maar bezorgd zullen we het maar noemen.

 

 

Onze secretaris John spotte deze week in zijn tuin (Oostgaarde) de eerste libellen.

Viervlek (Libellula quadrimaculata). Behoort tot de familie der Korenbouten (Libellulidae) met 26 soorten in Europa. Korenbouten zijn middelgrote libellen: kleiner dan Glazenmakers (Aeshnidae), groter dan Juffers (Zygoptera). Net als alle andere libellen een roofdier: zowel larve (onder water) als volwassene jagen ze op andere insecten. Larven jagen ook op donderkopjes!  Een algemene soort. Het is een vrouwtje: de achterlijfaanhangsels lopen parallel (bij mannetje wijken ze uiteen). Wel een heel vroege waarneming. Omdat het weer erg koud was kon John voorzichtig deze mooie libel op zijn hand nemen en fotograferen. Insecten zijn koudbloedig en bij lage temperaturen inactief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote Roodoogjuffer (Erythromma najas). Een vrouwtje (mannetje heeft echt knalrode ogen). Juffertjes (onderorde Zygoptera) zijn kleine libellensoorten. Als jufffertjes altijd herkenbaar door hun vleugeltjes in rust strak langs hun lichaam gehouden (op 1 uitzondering na: de Houtpantserjuffer). Vliegtijd vanaf begin mei tot half september. 

 

 

 

Ook de rups van de Grote Wintervlinder trof John in zijn tuin.

Rups Grote Wintervlinder (Erannis defoliaria). Lid van de grote familie Spanners (Geometridae). Nachtactieve vlinder, algemeen. Vrouwelijke vlinders kunnen niet vliegen (vleugels gereduceerd tot stompjes) en kruipen tegen de stam van bomen waar ze feromonen (sexgeurstoffen) afscheiden om mannetjes te lokken. Slechts 1 generatie per jaar (oktober-december) en overwintert als eitjes.

 

 

De ooievaars langs de ’s Gravenweg zijn echt aan het broeden. Las vandaag in de krant dat 3 mannen in Overijssel een ooievaar op nest hebben doodgeschoten: welke idioten doen dit en waarom???  De IJsvogels in Schollebos zijn vrijwel zeker ook aan het broeden. Een paar keer een Haas gespot in Schollebos (Spartasportterrein). Buizerdpaartje mogelijk verstoord door duikerwerkzaamheden in Schollebos (ook al weer in broedseizoen!). Je kunt je afvragen of dit soort werkzaamheden in het broedseizoen wellicht net zo erg is als het doodschieten van die ooievaar. We hadden een Flora-en-FaunaWet, nu uitgekleed ge-integreerd in de nieuwe Natuurwet, waarin bijna alles geoorloofd is. 

En sorry, nog een chagrijn:

Gemeente Capelle blijft vasthouden aan het toelaten Roofvogelshows tijdens de “Dag van het Park”. Als SNC hadden wij hiertegen bezwaar aangetekend. Roofvogels zijn geen gedomesticeerde huisdieren, maar nog steeds wilde dieren die worden afgericht (straffen door onthouden van beloning met voedsel), hun primaire levensbehoeftes niet op natuurlijke wijze kunnen vervullen (voortplanting!), e.d. Persoonlijk als dierenarts (in ruste) heb ik ook daar ernstig bezwaar tegen. Voor toeschouwers spectaculair, maar er wordt totaal verkeerde informatie overgebracht. In de handel worden kapitalen betaald voor eieren en jongen van wildgevangen roofvogels! Vogelhandel is een miljardenindustrie vergelijkbaar met drugshandel. Gemeente Capelle: NIET DOEN DUS! Ondersteun ons door ook uw mening te mailen naar burgemeester@capelleaandenijssel.nl

Afgelopen dag met 5 gidsen 60 scholieren (5 VWO-Emmauscollege) geprobeerd wat bij te brengen over de flora in Schollebos. Zij moesten in kader van hun biologiepakket een foto-herbarium maken van tenminste 10 bloeiende planten en 5 bomen/struiken. Was leuk, maar de concentratieboog was niet al te groot. Echte stadskinderen met weinig affiniteit voor de natuur. Tja, daar ga ik met mijn favoriete liedje van Wim Sonneveld (Langs het tuinpad van mijn vader). Ik ben (echt!) een grijze geitenbreier met inderdaad geitenwollen sokken en sandalen… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *