blog archief

Varia

Hits: 4

Een vroege lente? Bloeiende Sneeuwklokjes en Winterakonieten. De Hazelaars staan al paar weken in bloei. Van Vlier- en Rozenstruiken lopen de blaadjes al uit. De eerste zingende Merel en Zanglijster. Kool- en Pimpelmees en Grote Bonte Specht (laatste roffelend) laten zich ook niet onbetuigd. Baltsende futen en Kuifeendjes. En dat terwijl de meeste elfstedentochten in februari waren…

 

Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis; foto Martin den Boer). In Schollebos en in tuinen aangeplant als Stinsenplant.

 

 

 

 

 

 

 

Winterakoniet (Eranthis hyemalis; foto Martin den Boer).Ook een Stinsenplant en destijds aangeplant in oostelijke noordoever van Nieuwerkerkse Tocht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomenkap Schollebos.

Vanaf deze week worden in een proefbosperceel bomen met gele stippen  gekapt of stevig teruggesnoeid. Doel: het bos omvormen tot een gezond bos dat beter bestand is tegen de bodemomstandigheden. Dode, zieke en te dicht op elkaar staande bomen worden gekapt. Gedeeltelijk herplant andersoortige bomen en besdragende struiken. SNC is nauw betrokken met deze operatie. Samen met gemeente is een bestek aanbesteed waarbij ook aanvullende details zijn vastgelegd zoals aanleggen van rillen, bermen met stinsenflora sparen, nieuwplant besdragende struiken en bomen.

 

Maaiplan

Ook gaat gemeente eindelijk een maaiplan vaststellen samen met SNC dat vast komt te liggen in een bestek ter aanbesteding. In het verleden zijn al vele afspraken hierover tussen SNC en gemeente gemaakt, maar bij gebrek aan vastgelegd bestek kwam hier vaak niet veel van terecht. Hoera dus!

Fietspaden en geen verlichting

Er was ook een overleg in door gemeente opgerichte “Vrienden van het Schollebos” met diverse stakeholders waaronder dus ook SNC. Een aantal zaken die door anderen waren voorgesteld gingen gelukkig niet door: geen verbreding van bestaande fietspaden en geen verlichting van nu nog onverlichte fietspaden (laatste slecht voor vleermuizen en nachtvlinders). Ook hier een hoeraatje.

 

Vogelexcursie

KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) heeft samen met SNC een vogelexcursie gehouden in Schollebos in aansluiting op een digitale presentatie over herkennen van tuinvogels. Dit ter voorbereiding op de Nationale Tuinvogeltelling afgelopen weekeind. Met 22 man het bos in (met Corona-distances). Enthousiaste deelnemers! Koperwieken, Staartmezen, Groene en Grote Bonte Specht, Slob- en Kuifeenden, e.a. Uitslag Tuinvogeltelling volgt in een volgende blog.

 

Tot slot afgelopen week:

Een keffende Vos naast het fietstunneltje Gemaalpad langs Capelseweg in de vroege ochtend.

Appelvink in Schollebos(Coccothraustes coccothraustes; bron Waarneming.nl). De grootste vinkensoort met een knots van een dikke snavel waarmee hij zelfs kersenpitten kan kraken. Af en toe ’s winters in Schollebos en omgeving, maar wel Nederlandse broedvogel.

 

 

 

 

 

Ooievaars terug?

Hanke Boom fotografeerde deze week een paartje Ooievaars in Middelwatering. Het broedpaar van ’s Gravenweg was deze winter tot nu toe niet meer gezien (weggetrokken naar Afrika?). Zelfde paartje? Afwachten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *