blog archief

Varia

Bezoeken: 15

Er is altijd zoveel te vertellen en te laten zien. Een greep uit de afgelopen week:

Grauwe Vliegenvanger (Muscicapa striata; foto Internet). Rick van der Weijde spotte deze vogel langs de ’tain’tGravenweg naast de golfbaan (zie Waarneming.nl). Een algemene soort, maar niet zozeer in regio Capelle. Zelf jaren geleden een Grauwe Vliegenvanger die zich te pletter had gevlogen tegen het voorraam van ons huis. Een onopvallend (“Grauw”) insectenetend (spits snaveltje) vogeltje. Voor Capelle toch een bijzondere waarneming.

 

 

 

Brede Wespenorchis (Epicactis helleborine; foto Kees Dekker). Ik kreeg deze foto opgestuurd door Kees Dekker omdat deze wilde orchidee spontaan in zijn tuin groeide.  Algemeen in Capelle en Nederland. Brede Wespenorchissen staan nu volop in bloei. Betekent dat de gazons waarin ze nu in Schollebos bloeien NIET gemaaid mogen worden: alle orchideeen zijn wettelijk beschermd! Zie voor voortplanting eerdere blogs. Ben wel jaloers: ik wil ze ook graag in mijn tuin. Maar uitgraven en overplanten is a) verboden en b) heeft het absoluut geen zin: zonder de specifieke bodemschimmels zullen ze nooit aanslaan. Schimmeldraden en haarwortels van de orchidee zijn met elkaar verbonden. De schimmel geeft mineralen en andere voedingsstoffen aan de orchidee en de orchidee geeft “in ruil” suikers (verkregen door fotosynthese) als voeding aan de schimmel: symbiose = samenleving tot wederzijds nut. Kunnen we als mensheid een voorbeeld aan nemen!!!

Grote Roodoogjuffer, man (Erythromma najas). In Schollebos meerdere Juffersoorten, waaronder deze Grote Roodoogjuffer. Het mannetje lijkt veel op het Lantaarntje, ook een heel algemene soort, maar het onderscheidt zich vooral door de knalrode oogjes. Goed kijken op en rond  de drijvende  bladeren van de Gele Plomp waar ze graag vertoeven!

 

 

 

 

De zomerexcursie op 1 juli: waarschijnlijk door de slechte weersverwachting slechts 3 deelnemers. Toch maar door laten gaan. We hielden het droog en was toch gezellig.

Bijeenkomst gemeente over bouwplannen ‘Oeverrijk’. Gemeente wil luxe woningen bouwen aldaar (gebied tussen Bermweg-Kanaalweg-’tain’tGravenweg, nu een historisch restant van het oude ‘Slagenlandschap’: stroken weiland gescheiden door sloten). Was druk bezochte en heftige bijeenkomst. Iedereen tegen bouwen, inclusief SNC. Waarom weer stuk natuur/cultuurhistorie (gaat om 5 hectare!) opofferen voor slechts 30 woningen a raison van 6 of 7 ton? Wat is de maatschappelijke meerwaarde ervan?? Wordt vervolgd en strijd is nog niet gestreden.

Bijeenkomst werkgroep ‘Groenere Tuinen’. Mondjesmaat vooruitgang. Gemeente laat werkgroep (uitsluitend vrijwilligers) doormodderen, maar neemt zelf geen grootse initiatieven en pakt niet door. We blijven ons best doen, maar niet tot in de ‘eeuwigheid’.

Afgelopen zaterdag excursie voor OSC (Onafhankelijke Seniorenvereniging Capelle). Aangepaste excursie met rustpauze en drankje in Pannenkoekenhuis. Ben Pley maakte er een leuk verslag van: klik op deze link:

link naar filmpje

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *