Zegt het voort!

blog archief

Van alles.

Afgelopen vrijdag met Anton Knotwilgen geplant op de Vlindertuin (tussen Capelse Manege en Spartasportvelden).

Knotwilgen bloeien heel vroeg in het voorjaar en zijn daarom belangrijk voor o.a. vroeg vliegende bijen. Daarnaast zijn volwassen knotwilgen een verblijfplaats voor o.a. Steenuil. Bij de manege zijn altijd veel muizen die afkomen op hooi en stro en die dus een welkome prooi zijn voor uilen. De Bosuil broedt regelmatig op de manege, hopelijk keert ook de Steenuil ooit weer terug. 

 

 

Bij het planten van de knotwilgenstekken zagen we langs de slootrand aan de Bermweg bloeiend Groot Hoefblad (Petasites hybridus). Normaliter bloei vanaf maart en later dan het Klein Hoefblad dat door natuurvolgers altijd als een van de eerste lentebodes werd beschouwd.

 

 

 

Gemeente had via persberichten te kennen gegeven dat het Schollebos “afgesloten” was in verband met de storm Ciara en dat dit werd verlengd tot en met het weekeind omdat zondag storm Dennis komt. Vervelend, want net deze zaterdag was onze winterexcursie gepland, die we nu letterlijk en figuurlijk moesten afblazen. Overigens is dit “Afsluiten” geen verbod om het Schollebos in te gaan.  We zijn dan ook gewoon vrijdag onze knotwilgen gaan planten, want het was droog met af en toe een zonnetje en weinig wind. Het was dan ook lekker druk met fietsende scholieren, hondenuitlaters en wandelaars. Natuurlijk wil gemeente zich vrijwaren van schadeclaims, terecht. De geplaatste borden voldoen, maar de persberichten over “afsluiten” waren “over de top” en hebben geen jurisdictie (het is geen verbod of gebod). Natuurlijk is het gevaarlijk om tijdens een storm in een bos te gaan lopen of fietsen. Als gemeente zou ik deze borden gewoon altijd laten staan als beroep op gezond verstand van burgers. Omdat er altijd mensen zijn die onze mailing niet hebben gelezen over de afgelasting van onze winterexcursie, ben ik toch maar deze zaterdag naar het startpunt van onze winterexcursie gegaan. Vijf mensen nog en die wilde ik niet teleurstellen. Was gezellig en mooi weer. Zeer vroege bloeiers tegengekomen als Speenkruid, Fluitenkruid, Gewone Berenklauw, Sleedoorn. Een overvliegende Buizerd, een lachende Groene Specht en een overvliegende Grote Zilverreiger aan het eind waren kersjes op de taart.

Vroege winterbloeiers in Schollebos (en het is midwinter!! met temperaturen dit weekend tot 14 graden!):

 

 Gele Kornoelje (Cornus mas). Een struik, aangeplant en vaak verwilderd. Bloeitijd februari-maart. Veel struiken rond Spartaterrein.

 

 

 

 

 

 

Kruipende Smeerwortel (Symphytum grandiflorum). Aangeplant en al 2 weken bloeiend.

 

 

 

 

 

 

 

Maarts Viooltje (Viola odorata). Al paar weken bloeiend (normaal maart-mei). Wilde inheemse plant, maar ook als tuinplant. Deze langs de stoep van mijn voortuin, maar niet aangeplant.

 

 

 

 

 

 

Sleedoorn (Prunus spinosa). Een struik, normaliter bloeiend in april-mei. Een pruimensoort met grote blauwe bessen. Ook deze veel aangeplant rond Spartavelden.

 

 

 

 

 

 

Raapzaad (Brassica rapa). Op meerdere plaatsen in Schollebos al enkele bloeiende exemplaren sinds begin februari (normaliter april-augustus). “Broertje – of Zusje” van Koolzaad.

 

 

 

 

 

Speenkruid (Ficaria verna; archieffoto). Bloeitijd maart-mei. Ranonkelsoort (‘Boterbloemachtigen’) en vernoemd naar de wortelknolletjes die een tepelvorm hebben (speen=tepel). Vandaag 15 februari de eerste bloeiende exemplaren langs Bosmuizenpad.

 

 

 

 

Andere nieuwtjes:

In mijn voortuin heb ik Winterhei dat nu uitbundig bloeit. Gisteren zag ik tientallen wilde bijen op nectarjacht!

Winterhei, een aanrader voor uw tuin: mooi en goede nectarbron voor vroege insecten!

 

 

 

 

 

 

 

Eric Stockx trof in Capelle West deze fraaie paddenstoel aan, de Gekraagde Aardster (Geastrum triplex). Behoort tot de Buikzwammen (Gasteromycetes): de sporen worden inwendig (“in de buik”) gevormd. Na rijping van de sporen ontstaat een opening waardoor de sporen worden uitgestoten als er druk op de zwam wordt uitgeoefend (als erop getrapt wordt of door regendruppels). Niet zeldzaam, maar hier en daar in Capelle (ook Schollebos) te vinden.

 

 

In de volgende blog zal ik uitgebreid ingaan over het gemeentelijk project “Toekomst van Schollebos” waar SNC als stakeholder intensief bij betrokken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *