Zegt het voort!

blog archief

Van alles

Qua vogels weinig nieuws. Soms een groep Koperwieken, een enkel Goudhaantje, maar geen echte “leuke” wintergasten. Dan verschuift het accent vanzelf naar andere zaken – niet dat die anders geen aandacht zouden krijgen! Dan levert dit toch ook weer leuke en soms bijzondere interessante  waarnemingen op. Onze “hof-fotografen”, die ons voorzien van vaak mooie foto’s,  gingen net als ik op jacht naar o.a. paddenstoelen en planten. Ik heb niet van alles recente foto’s en heb mede gebruik gemaakt van SNC-archieffoto’s.

Winterakoniet (Eranthis hyemalis). Een ’Stinsenplant’ uit Zuid-Europa en aangeplant door gemeente langs de oostelijke noord-oever van de Nieuwerkerkse Tocht in Schollebos. Al 15 januari in bloei (normaliter februari-maart). Behoort tot de grote familie van Ranonkelachtigen waartoe ook bijv. Boterbloemsoorten en Speenkruid behoren.

 

 

 

Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis). Op 6 januari al in bloei langs Schollebos (normaliter februari-maart). Er zijn ook veel gekweekte varianten (cultivars); in Engeland een hype onder tuinliefhebbers.

 

 

 

 

 

Dotterbloem (Caltha palustris), ook een Ranonkelsoort. Normaliter bloei in april-mei, soms 2e bloei in najaar (augustus-september), maar 20 januari bloeiend langs vijvertje west Schollebos: late 2e bloei of vroege 1e bloei?? 

 

 

 

 

Melksteelmycena (Mycena galopus; foto Louis Weterings). Een fraai teer paddenstoeltje op rottend hout, maar niet alledaags. Louis trof hem aan in Schollebos.

 

 

 

 

 

Peervormige Stuifzwam (Lycoperdon pyriforme; foto Rob van Dorland).

Vrij algemeen, een paar keer in Schollebos aangetroffen. Stuifzwammen (Lycoperdaceae) vormen hun sporen  binnen in de “buik” van de zwam. Wanneer de sporen “rijp” zijn, verschijnt een kleine opening. Wanneer dan een regendruppel erop valt, of een passerend dier (of mens) erop trapt worden de sporen door de druk naar buiten geblazen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *