Zegt het voort!

blog archief

Van alles

In mijn vorige blog melde ik  meerdere  Distelvlinders  in  mijn  achtertuin.  Nu  ook  in Schollebos  vele  exemplaren gezien.  De  Vlinderstichting  meldt  een  ware  invasie  van Distelvlinders.  Afgelopen  weekeind  paar lange wandelingen gemaakt omgeving Zwolle: ook daar vele Distelvlinders.

 

 

 

 

 

 

Louis Weterings maakte in de Eendragtspolder (naast Zevenhuizerplas) fraaie foto’s van Geoorde Fuut en Krooneend. De Eendragtspolder is inmiddels een vermaard “plas-dras-gebied” en een walhalla voor vogels (en dus ook voor vogelliefhebbers).

 

Geoorde Fuut (Podiceps nigricollis). Een juweeltje binnen de futenfamilie (Podicipedidae). Vrij zeldzame broedvogel in Nederland. De Nederlandse naam verwijst naar de prachtige gele waaiervlek ter hoogte van de oren. De latijnse naam verwijst naar de zwarte hals.

 

 

 

 

 

 

 

Krooneend (Netta rufina). Ook deze is een vrij zeldzame broedvogel in Nederland. Vanwege zijn pracht ook als sierwatervogel gehouden in gevangenschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeente gaat “Ganzenoverlast” bestrijden. Voorheen deed de gemeente dit door eieren “dood” te schudden. Bovendien is het verstoren van broedende vogels verboden en vergunningplichtig (Natuurwet). De vraag is of er werkelijk echt sprake is van overlast: zijn klachten van enkele burgers al genoeg om drastische maatregelen te treffen? Hier en daar heeft men last van ganzenpoep op trottoirs en van “hinderlijk” gegak. Tja, rechtvaardigt dit een duur bestrijdingsprogramma? Men is nu van plan om Laserlicht in te schakelen om de ganzen te verdrijven. Is twee keer per week ’Capelle Werkt’ een stoep laten schoonmaken niet een goedkoper alternatief? Moeten we dan ook de kikkers gaan bestrijden die mij soms uit mijn slaap houden?? En zijn er buiten die klagers niet veel meer mensen die het juist leuk vinden om die ganzen en hun jongen te zien? Waar gaan die verdreven ganzen naartoe? Naar volgende singel of vijver (Capelle is heel waterrijk!)? Zonder degelijk onderzoek naar de aard en wezenlijk belang van de klachten is dit gewoon “hapsnapbeleid” en “behaagpolitiek”. Er zijn betere uitgaven te besteden zoals:

Japanse Duizendknoop.

Bestrijding van ’Invasieve Exoten’. Invasieve exoten zijn dier- en plantensoorten die niet inheems zijn, maar zich wel explosief vermeerderen ten koste van onze eigen inheemse flora en fauna. In Schollebos vooral Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien. In de wijken vooral de Japanse Duizendknoop. Gisteren met TV-Rijnmond een reportage gemaakt. Bestrijding schiet ernstig tekort! Langs Vuiklaan bijvoorbeeld groeit Japanse Duizendknoop al tot aan de tuingrenzen van huiseigenaren. Als ik daar zou wonen, zou ik de gemeente al bij voorbaat aansprakelijk stellen voor de financiele schade. De wortels gaan dwars door de funderingen heen. Problemen met verkoop pand, hypotheekverstrekking, enz. Ook in Schollevaar al Japanse Duizendknoop in particuliere tuinen!

Gemeente heeft tot nu toe een meldpunt voor Japanse Duizendknoop, maar dat weet natuurlijk niemand. Erg passief beleid en op termijn desastreus! Wel blijven melden a.u.b. van plaatsen waar deze exoten groeien.

 

 

4 Responses to Van alles

 • john says:

  Het gaat in dit geval hier niet om hap-snap beleid en dat weet je donders goed, Ruud !

 • Martin den Boer says:

  Hoi Ruud, ook hier in Zuidwolde Drenthe, waar we onze vakantie doorbrengen, stikt het van de Distelvlinders.
  In de (en langs de) Reest hebben we de prachtige Wijdebeek-juffers(meerdere exemplaren) met eigen ogen kunnen aanschouwen.
  Op het Hijkerveld met plezier naar veldleeuweriken zitten kijken, die als een torpedo naar beneden komen.
  Je wordt er opmerkzaam op gemaakt door het geluid wat ze voortbrengen van een achteruit rijdende vrachtwagen (tuut – tuut – tuut -tuuuhuut).
  We kwamen daar ook de Grauwe Klauwier tegen.
  PS., De Geoorde fuut en de Krooneend zitten met minstens twee paartjes in de Eendrachtspolder.

 • Ruud says:

  Laat ik het anders bewoorden: geen “Hapsnapbeleid” maar “Inconsistent Beleid”: absoluut geen planning!

 • voorzitter SNC says:

  hap-snap: laat ik het anders noemen: “Inconsistent of geen enkel oplossend beleid”. Het is werkelijk een puinhoop. Geef mij een bewijs van het tegenover gestelde (niet op papier, maar in de praktijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *