Update laatste waarnemingen
Weergaven: 74
(IJsvogel, Archieffoto Hans Bénard). Eindelijk! Er waren constant al weer meerdere waarnemingen van ’n ijsvogel in Schollebos, maar deze week werd een paartje gezien, samen op een tak achter Capelseweg langs een sloot. Het paartje vloog even later samen richting hun oude broedoever. Onbekend of dat hetzelfde paartje is dat al jaren in Schollebos heeft gebroed. IJsvogels broeden al enkele tientallen jaren in Schollebos behalve de laatste 2 jaar. Dat kunnen nooit altijd dezelfde zijn, want ook een ijsvogel heeft niet het eeuwige leven. Dus mag Capelle blij zijn dat dit vliegende juweel toch steeds weer Capelle weet te vinden om er te broeden!
“Witte” Paarse Dovenetel (Lamium purpureum). De Paarse Dovenetel is een heel algemeen plantje dat vrijwel het hele jaar door bloeit. De ‘natuurlijke’ kleur van de bloemetjes is – zoals de naam al zegt – paars. In Schollebos staan in de boomspiegel van een Es echter een mix van paarse en witte exemplaren. Komt wel vaker voor, maar is toch bijzonder. Een goede nectarplant, familie Lipbloemigen (Lamiaceae). Verdient een beschermd plekje.
Cetti’s Zanger (Cettia cetti; archieffoto Rob van Dorland). Deze nieuwe soort uit Zuid-Europa heeft inmiddels heel Nederland veroverd als broedvogel (Klimaat!). Vorige zomer, maar ook gedurende deze winter diverse waarnemingen in Schollebos langs Nieuwerkse Tocht. Zo ook deze week weer. Is een “Standvogel”: waar die zich vestigt als broedvogel, is ie ook hele jaar aanwezig (geen trekvogel). Schuwe vogel van dichte bosschages in nabijheid van water. Meeste waarnemingen zijn op geluid: een niet te missen karakteristieke zang en roep.
Ooievaar (Ciconia ciconia; archieffoto). Ooievaars zijn van oorsprong trekvogels: vliegen in najaar naar Afrika om te overwinteren en in voorjaar weer terug te keren. Sinds enkele jaren ook een broedvogel in Capelle langs de ’s Gravenweg. Tegenwoordig trekken veel ooievaars niet meer weg en blijven ze ook hier ’s winters. Van ons Capels paartje werd deze winter af en toe maar 1 exemplaar gezien. Vandaag gelukkig weer het paartje verenigd op het nest.
Geef een reactie