blog archief

Tuin- en Stadsvogels

Bezoeken: 7

De Stadsvogeladviseur namens de Vogelbescherming voor onze gemeente (Marcus Breet) heeft op verzoek van SNC een stukje geschreven over de Capelse resultaten in de  Nationale Tuinvogeltelling. Had ik al eerder willen plaatsen, maar teveel bezigheden mijnerzijds. De telgegevens zijn voor Vogelbescherming van belang om jaarlijkse verschuivingen te duiden (klimaat, leefomgeving).  Klik op onderstaande link voor de resultaten.

Vogeltelling Capelle

Het ooievaarspaar dat al enkele jaren heeft gebroed op het nest langs de ’s Gravenweg was afgelopen najaar  kennelijk voor het eerst vertrokken naar Afrika, want is maandenlang niet gezien. Tot afgelopen week: het paar stond samen op het oude nest (hier archieffoto). Veel ooievaars blijven tegenwoordig hier overwinteren net als dit paar, maar dit keer kennelijk niet. Ooievaars zijn monogaam, maar als ze wegtrekken om in Afrika te overwinteren vliegen ze niet tegelijk en gescheiden van elkaar weg en ook weer niet tegelijk en gescheiden terug naar hun oude nest, waarna ze elkaar na lang weerzien uitbundig begroeten met veel geklepper: bijna Valentijnsdag…. En dat de ooievaar bijna was uitgestorven in Nederland!

 

Er staan diverse vergaderingen en bijeenkomsten op de agenda met de gemeente en anderen (o.a.Gierzwaluwproject in Schenkel). We houden u op de hoogte. Als de coronamaatregelen het toestaan zullen we weer snel een excursie in het Schollebos organiseren.

Gemeente heeft naar aanleiding van door SNC geconstateerde vernielingen en ander vandalisme in het Schollebos een telefoonnummer vrijgegeven dat iedereen kan bellen als op heterdaad (!) zoiets wordt gezien: 010-2848111. Sla dit op in uw telefoon en bel! Niet alleen vernielingen, maar ook gekapt hout weghalen voor open haard, het grootschalig afsnijden van Daslook en Tonderzwammen is verboden! Ook het rijden met een quad dwars door bermen met mooie flora (afgelopen zondag nog!) of ruiters op voet-/fiets-/trimpaden.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *