Zegt het voort!

blog archief

Trillers

Nu het zo’n nat weer is geweest zien we weer Trilzwammen. Wetenschappelijk benamingen van deze groep van paddenstoelen is een doolhof, maar in Nederlandse nomenclatuur gelukkig nog steeds “Trilzwammen”: zwammen met gelatine-achtige vruchtlichamen. Voelen aan als drilpudding, vandaar de naam “Trilzwammen”. In Schollebos nu 2 algemene soorten te zien (moet je wel opletten!) vooral op oudere vlierstruiken. Als het langere tijd droog weer is, verdrogen deze soorten tot onherkenbare, geschrompelde friebeltjes om na regentijden weer tevoorschijn te komen. Ze bestaan dan ook uit voornamelijk water! 

 

Echt Judasoor (Hirneola auricula-judae). De vruchtlichamen hebben vaak een menselijke oorvorm. De naam “Judas” refereert naar een bijbels gedoe tussen Judas de verrader en de Vlier, maar verder onduidelijk. Is een eetbare paddenstoel, maar laat hem liever staan om ervan te genieten, zoveel zijn er niet!

 

 

 

 

 

Gele Trilzwam (Tremella mesenterica). Algemeen op takken van (al dan niet dode) loofbomen. De naam ’Tremella’ zegt het al: bij aanraking trillend.

 

 

 

 

 

 

Verder weer een Houtsnip langs Sparta-sportvelden in Schollebos (zie eerdere blog). Komende zondag met vrijwilligers weer aan de slag in Vlindertuin en misschien 2e herfstexcursie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *