Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Sterrenschot of Heksensnot

Tja geen Halloweengrap. Het was een lange discussie nadat ik van Rob van Dorland deze foto via email doorkreeg: wat is dit??

Rob dacht zelf eerst Witte Trilzwam (zeldzaam). Foto doorgestuurd naar Anneke (onze penningmeester en Paddenstoelenexpert): die zei “Klontjestrilzwam” (algemeen). Rob verder zoeken op internet: het is Sterrenschot (= Heksensnot). Ik weer: kan niet, want dat is braaksel van roofdieren die vrouwtjeskikker hebben opgegeten. De kikkereitjes zwellen op en veroorzaken maag-overvulling, waardoor zij als een gelatineuze massa worden uitgebraakt. En nu geen kikkers met kikkereitjes, dus moet het iets anders zijn? Rob weer verder zoeken op internet: zelfs in winter hebben vrouwtjeskikkers al premature kikkereitjes in zich, maar nog niet bevrucht. Rob bracht de substantie bij mij thuis in een emmertje ter definitieve determinatie. Ik weer emmertje naar Anneke gebracht. Het definitieve oordeel: 

Sterrenschot, ook wel Heksensnot genoemd! (foto: Rob van Dorland). Kikkers zijn prooidieren van diverse predatoren: Reiger, Bunzing, Wezel, Kraai, e.a. De (al dan niet bevruchte) kikkereitjes van vrouwtjes zijn gelatineus en zwellen op in de maag. Daardoor ontstaat een maag-overvulling en een braakreflex. Het braaksel is een gelatineuze klonter en lijkt verduveld veel op een trilzwam. Alleen: een trilzwam zit vast aan hout. Deze klodder zat nergens aan vast en was ook veel “wateriger” dan een trilzwam. Op een foto is onderscheid nauwelijks te maken. Weer wat geleerd: niet alles dat lijkt is ook juist! De naamgeving berust op eeuwenoude geschiedenis: men was toen helemaal onbekend met wat dit moest voorstellen. Google voor meer info op deze namen: leuk en leerzaam.

Verder deze week in Schollebos: nog steeds Grote Zilverreiger (vandaag langs “IJsvogelvijver”), Sperwer, Buizerd, Groene Specht, Wintertaling, Goudhaantje, Smient, enz. En wat mij altijd een emotionele ‘thril’ geeft: overtrekkende ganzen in v-formaties. Een jeugdherinnering aan de Dordtse Biesbosch waar duizenden ganzen overwinterden. Met een dikke trui en twee kranten eronder met winterjas lag ik in de bevroren sneeuw achter een binnendijkje dit schouwspel te bekijken. Tja, daarna bijna nooit meer zulke winters meegemaakt. Beetje “Tuinpad van mijn vader gevoel”. Ook het laatste nieuws van vogelbescherming stemt me melancholisch: tientallen soorten bedreigd met uitsterven in Nederland. Maar voor stadsvogels als Huismus, Gierzwaluw, Huiszwaluw e.a. kunnen we ook als gemeente Capelle iets betekenen: natuur-inclusief bouwen (en renoveren), meer ecologisch groen, minder betegelde tuinen, groene daken, gevelgroen, enz. Het wiel daarvoor hoeft niet weer opnieuw te worden uitgevonden: dat is al uitgevonden! Maar zolang de gemeente het groenonderhoud vastgesteld als “Sober” blijft houden, zal het Capels Groen alleen maar achteruitgaan: je kan nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten!

Share Button

5 Responses to Sterrenschot of Heksensnot

 • John Renirie says:

  Wat hebben natuur-inclusief bouwen, minder betegelde tuinen, groene daken gevelgroen te maken met sober onderhoud?Dat slaat slechts op zaken die niet in het onderhoud voorkomen….

 • Rob Belterman says:

  Al eens gedacht aan Stijfselzwam? Heb vandaag iets soortgelijks gefotografeerd

 • Rob Belterman says:

  Al eens aan een Stijfselzwam gedacht?

 • Ruud Sterk says:

  Sober onderhoud/beheer van het Groen in Capelle, betekent ook geen investeringen in het Groen wat weer onderhouds-/beheerskosten met zich meebrengen. En investeringen in “Nieuw Groen”zonder degelijk onderhoud/beheer is weggegooid geld.

 • Ruud Sterk says:

  Wat Stijfselzwam betreft: niet dus. Stijfsel zwam (ook een Trilzwamsoort) is meer taai en ook houtgebonden. Bovendien: Anneke (mycologe) heft onder microscoop vastgestelod dat het geen Trilzwam- of andere zwamsoort is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *