Stagnatie en toch weer vooruitgang
Weergaven: 81
Afgelopen zaterdagmiddag een “Vroege Lente-excursie” in het Schollebos. Vrijdag ervoor liep ik nog mijn hond uit te laten in een vliegende natte sneeuwbui, maar zaterdag perfect weer met veel zon en weinig wind. Wat een mazzel! Opkomst was prima met zo’n 20 mensen. We hadden gehoopt op meer bloeiende planten, maar de koude van de afgelopen paar weken zorgde helaas voor stagnatie in de groei. Veel blad, maar nog weinig bloei. Wel aantal bloeiende struiken als Gele Kornoelje en Sleedoorn. Desalniettemin bleef er genoeg over om 2,5 uur lang van alles te laten zien, horen, ruiken en over te vertellen. Naast Buizerd, Groene Specht en andere algemene vogelsoorten ook een langsvliegende Torenvalk, achtervolgd door een pestende Zwarte Kraai.
Overigens hadden gemeenteambtenaren op die desolate vrijdag in kader van “Nederland Doet” wel meer dan 100 struiken geplant om Schollebos een “greenburst” te geven.
Hulde voor deze ambtenaren! Deze aanplant van struiken langs bosranden past in het plan om meer biodiversiteit in Schollebos en Capelle te bereiken. Gelaagde vegetatie (Kruiden->Struiken->Bos) versterkt die biodiversiteit.
Mijn gezondheid stagneerde ook een goede week: Corona! Alle boosters gehad, maar toch. Kwam daarom weinig toe aan schrijven en miste ik een vergadering met SNC-Gemeente (behoud bosplantsoentje Capelseweg, Maaibeleid Schollebos, e.a.). Maar Anton heeft prima de honneurs waargenomen.
Wat waarnemingen betreft kreeg ik van onze waarnemingen-appgroep nog enkele leuke dingen door:
Grote Gele Kwikstaart (Motacilla cineria). Zeldzame broedvogel in Nederland langs vooral snel stromende beken. In Capelle elke winter als wintergast. Vaak op platte daken met waterplassen van huizen langs Capelseweg, maar ook elders.
Grote Zilverreiger (Casmerodius albus). Steeds algemener wordende Nederlandse broedvogel. In Capelle en Hitland als zwervende wintergast elke winter waargenomen.
Waterral (Rallus aquaticus). Zeer schuwe moeras-/rietvogel, meestal op geluid (als van een schreeuwend speenvarken) waargenomen. Vaste bewoner Schollebos, voornamelijk in rietzones van Nieuwerkerkse Tocht. Goed beheer van rietoevers is onontbeerlijk om deze prachtige rallensoort te behouden!
Vuurgoudhaan (Regulis ignicapilla). Meerdere waarnemingen van dit fraaie vogeltje. Nederlandse broedvogel van naaldbossen, maar ’s winters rondzwervend en elke winter wel te zien in Schollebos. Verschil met de gewone Vuurgoudhaan, die ook ’s winters hier rondzwerft, is de brede witte wenkbrauwstreep.
Groenling (Chloris chloris). Een vinkensoort die ooit heel algemeen was. Elk jaar spaarzame waarnemingen in Capelle (de meeste rondom volkstuinen Schollebos). Standvogel. De sterk gedaalde populatie wellicht mede veroorzaakt door besmettelijke ziekte (het Geel, een eencellige parasiet Trichomonas gallinae – die vooral de bovenste luchtwegen aantast). Werd vroeger clandestien gevangen om te kruisen met nauw verwante kanarie vanwege zang en kleur.
Geef een reactie