Zegt het voort!

blog archief

Spannend

Natuur is en blijft spannend, altijd in beweging en ontwikkeling, altijd vraagtekens en nieuwe ontdekkingen. In vorige blog melding van een Otter in de IJssel ter hoogte van Ouderkerk aan de IJssel. Hier de gemaakte foto (helaas maker niet door mij snel te achterhalen). Vraag aan Zoogdierenvereniging leverde eerst Zeehond, maar later toch Otter op. Gezien grootte en slank uiterlijk sluit ik me aan bij Otter.

 

 

 

 

 

Vuurwants (Pyrrhocoris apterus). In mijn achtertuin staan een paar grote Lindebomen, volgens bronnen een geliefde plek voor Vuurwantsen. Bij mij klopt dit wel. Honderden Vuurwantsen laafden zich aan de warmte van een herfstzon op mijn tuinschuurtje onder een Linde. Extra bijzonder is dat deze wants o.a. leeft van boomschors: langs mijn schuurtje loopt een boomschorspad. In Nederland ruim 600 wantsensoorten (op land en op/onder water). Wereldwijd zijn er tienduizenden soorten. Zij behoren tot een onderorde (Heteroptera) van de Insecten. Alle wantsen hebben een “Zuigsnuit” waarmee ze sappen opzuigen van planten of andere insecten. Bij de Vuurwants komt zelfs kannibalisme voor maar hij haalt zijn voedsel vooral van afgevallen lindeblad en -zaden. Wantsen kennen een Onvolledige Gedaanteverwisseling: uit de eitjes komen jonge wantsjes (Nymfen), die na een paar vervellingen volwassen wantsen worden. Dus geen larven en verpoppingen. De nymfen hebben nog geen vleugels, waardoor de zwarte aftekeningen nog geheel of gedeeltelijk ontbreken: op foto diverse ontwikkelingsstadia te zien. De volwassen wantsen hebben een waarschuwingskleur zodat vogels geleerd hebben dat zij niet smakelijk zijn. De vuurwants bevat namelijk giftige of onsmakelijke stoffen. Een van die stoffen zou interessant zijn als mogelijk antibioticum tegen de beruchte ziekenhuisbacterie MRSA (MultiResistente Staphylococcus Aureus). Op Wikipedia nog veel meer info over deze veel bestudeerde wantsensoort. Lezenswaardig!

 

Grote Gele Kwikstaart (Motacilla cinerea). Arianne Burgers spotte deze in Schenkel. Voornamelijk wintergast en doortrekker en schaarse broedvogel in Nederland (niet in Capelle). Wordt wel bijna elk najaar en winter in Capelle waargenomen. 

 

 

 

 

 

One Response to Spannend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *