Zegt het voort!

blog archief

sfeer, geuren, kleuren en sprieten

April in Schollebos, werkelijk de mooiste maand met voorjaarsbloeiers, bloesems en al vroege zomerbloeiers. Werkelijk, ga er nu van genieten (maar houd afstand ivm corona, kan makkelijk).

 

Velden met bloeiend Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris). Typische plant in Hollands landschap (ook wel “Hollands Kant” genoemd omdat de witte bloemetjes een fijnmazig geheel uitstralen als van de stof Kant). Behoort tot de grote familie der Schermbloemen (Apiaceae). De stengel is hol met tussenschotjes: door er kleine gaatjes in te maken wordt het een fluitje.

 

 

 

Daslook (Allium ursinum). Ik schreef het al eens gekscherend eerder: Schollebos is Uienbos. De Daslook is zo overweldigend aanwezig langs de bospaden dat het bos er naar ruikt. “Look” = Ui. De Daslook is eetbaar (bloem, blad en ondergronds uitje) en heeft een aangename uiengeur. Toch maar laten staan. Als iedereen net als de chinese medeburgers deze plant grootschalig gaat oogsten voor consumptie blijft er snel niet veel meer van over. Bovendien hebben veel honden een onbedwingbare neiging juist over deze planten te urineren.

 

 

 

Yvonne Commijs ontdekte langs het Spartagebied in Schollebos een ‘nieuwkomer’ voor Capelle:

Smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella; foto internet). Leuk voor scrabble of mannetje-aan-de-galg … Een dag-actief nachtvlindertje van 14-18 mm groot. Een voorjaarsmotje. De mannetjes vallen op doordat ze net als dansmuggen in zwermen te zien zijn. Yvonne maakte wel zelf een foto, maar die was nou niet echt geschikt. Deze foto: een vrouwtje. De sprieten van de mannetjes zijn nog veel langer. De rupsjes leven van dood blad.

De familie Langsprietmotten (Adelidae) kent nog meer soorten, waaronder de ook in Schollebos voorkomende Geelbandlangsprietmot:

 

Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella; foto SNC-archief). Vergelijkbaar levenspatroon als vorige. Op foto mannetjes met enorm lange voelsprieten. De rupsen leven van dode berkenbladeren.

 

 

 

 

Rob van Dorland spotte in de wijk Schollevaar een Koninginnenpage. Vorig jaar ontdekte hij ook al de rupsen van deze prachtige, vrij zeldzame vlinder op het Volkstuincomplex “Tot Nut en Genoegen”. 

Koninginnenpage (Papilio machaon; foto internet). Laatste jaren steeds ook meer in westelijk Nederland vastgesteld. Waardplanten (waar eitjes op worden afgezet) zijn vooral Schermbloemsoorten (Apiaceae) en die zijn er genoeg in Schollebos (zie boven bij Fluitenkruid).

 

 

 

Rups Koninginnenpage (foto Rob van Dorland).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *