blog archief

Seeissies

Bezoeken: 5

Een flauwe grap: Amsterdammers kennen alleen maar “Seeissies” (alles dat vliegt) en “Drijfseeissies” (alles dat op het water drijft) als het om vogels gaat. Toch wel vreemd omdat Sijsjes vooral wintergasten zijn (broedvogel van Noord- en Centraal Europa), dus zo bekend zullen ze voor de gemiddelde Amsterdammer toch niet zijn…

Sijs (Carduelis spinus). Lid van de grote Vinkenfamilie. Mijn 1e winterwaarneming van dit jaar (Schollebos, noordrand). Zaten in zonnetje te foerageren op elzenproppen zoals hier op foto van Paul Sinnema (ook Schollebos). Kunnen gekruist worden met kanaries (ook een vinkensoort) net als met Groenling (ook nauw verwante vinkensoort). Vroeger werden Sijsjes , Groenlingen, Puttertjes vaak gevangen door Kanariefokkers voor verbetering van zang (Zangkanaries) of kleur (Kleurkanaries). Voor een derde categorie (Postuurkanaries) is voorzover ik weet geen gebruik gemaakt van wilde vinkensoorten.

 

 

 

Jan van Wensveen spotte deze week een Goudvink (Pyrrhula pyrhula) in Schollebos. Een inheemse broed- en standvogel (trekt niet ’tain’twinters weg), maar nou niet direct in onze omgeving. Is voor zover ik weet 2e waarneming. ’tain’tWinters trekken ze wat rond buiten hun broedgebied. Prachtige vogel!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *