Zegt het voort!

blog archief

Saai?

Hoog- en laatzomer zijn voor vogelliefhebbers (“Vogelaars”) vrij saaie periodes. De meeste vogels zijn klaar met hun broedperiode, gaan daarna in de rui. Geen voedselrace voor hun jongen meer, geen borstklopperij met zang om vrouwtjes te lokken en territorium te verdedigen. Een aantal soorten zijn al weer naar zuidelijke contreien vertrokken om te overwinteren. Saai dus? Welnee: er waren en zijn nog zoveel andere dingen te zien en te ontdekken! 

 

Gewone Engelwortel  (Angelica sylvestris).  Een vertegenwoordiger van de Schermbloemigen(Apiaceae, vroeger ’Umbelliferae’). Weliswaar algemeen in Nederland, maar in Capelle spaarzaam. Vooral langs oevers. Staat hier tussen de paarsbloeiende Kattenstaart (Lythrum salicaria), ook een echte oeverplant. Vroeger werd de Engelwortel gebruikt als medicijn, maar ook als alcoholische bron. Zou het maar niet zelf proberen, want er zijn diverse soorten die er veel op lijken en dodelijk giftig zijn (de drinkbeker van Socrates met Gevlekte Scheerling!). Al die soorten van Schermbloemigen  zijn een welkome nectarbron voor insecten. Vooral Zweefvliegen  en ’Soldaatjes’ zijn erop te vinden. ’Soldaatjes’ is een verzamelnaam voor kevertjes die behoren tot de Weekschildkevers (Cantharidae).

De meest hier voorkomende soort van soldaatjes is de Rode Weekschildkever (Phagonycha fulva), hier op foto parende paartjes. Kenmerkend is de rode kleur met zwartachtig achtereind.

 

 

 

Ook in de tuin is nog steeds veel te zien.

 

Compostduizendpoot (Stigmatogaster subterranea; foto John Renirie). Onze secretaris is altijd intensief bezig met observaties in zijn tuin en spotte deze duizendpootsoort. Is algemeen en zo’n 5 cm lang. Leeft van dierlijk en plantaardig afvalmateriaal. Heeft 77-83 paar poten! Zo’n lichaamsbouw, bestaande uit herhaalde segmentatie is een algemeen voorkomend evolutionair systeem: in verhouding is er weinig DNA voor nodig! Segmentatie zien we ook terug bij ’hogere’ diersoorten en ook bij de mens, maar verder ge-evolueerd: denk maar eens aan onze wervelkolom! Hebben sommige mensen problemen met lopen door ziektes of anderszins, ik vind het prachtig hoe zo’n klein primitief beestje weet om te gaan met 80 paar pootjes! Vergt een goede coördinatie van het neurale systeem.

 

 

In mijn voortuin bloeit Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum). Spontaan daar terecht gekomen en lekker zijn gang laten gaan, want het is een geweldige vlinderplant getuige deze twee Distelvlinders (Vanessa cardui). Koninginnekruid (ook wel Leverkruid) heeft niets te maken met een koningin: het is een verbastering van de naam van een Duitse heilige vrouw “Kunnigunde”. De vlinders op deze foto zijn een verse generatie die straks in het najaar naar Afrika vertrekt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *