Zegt het voort!

blog archief

Rozengeur en….

De natuur is nooit saai, ook in Capelle niet. Eigenlijk is op elke vierkante meter bijna altijd wat te zien.

Het is nu bloeitijd voor diverse rozensoorten. In Schollebos veel aangeplant (vooral langs Spartaterrein). Bloeiende rozen trekken veel insecten aan die weer als voedsel voor veel vogels dienen. De vruchten (rozenbottels) zijn ook een welkome voedselbron voor diverse vogels (vooral Groenlingen zijn er gek op).

Egelantier (Rosa rubiginosa; foto SNC). Langs Spartaterrein veel aangeplant. Bloem en vrucht (rozenbottel) hebben een appelgeur. Speelde in de amoureuze middeleeuwse literatuur vaak een rol. Doet zijn naam eer aan: een elegante bloem!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hondsroos (Rosa canina; foto SNC). Een inheemse soort, maar hier aangeplant. Ook deze langs Spartaterrein te bewonderen. De naam ontleent deze mooie roos aan de overlevering van de oude Grieken dat deze roos hondenbeten zou genezen.

 

 

 

 

 

 

 

Veelbloemige Roos (Rosa multiflora; foto SNC). Afkomstig uit Oost-Azie. Aangeplant en verwilderd in Schollebos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosroos (Rosa arvensis; foto SNC). In het wild alleen in Zuid Limburg en zeldzaam. Hier aangeplant.

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de echte rozensoorten (geslacht Rosa) zien we soms Bedeguaargallen. Dat zijn woekeringen van de rozenplant als verdediging tegen de eitjes die de Rozenmosgalwesp (Diplolepis rosae) in de rozenplant heeft afgezet. De larven van die wespjes (het wespje zelf is slechts een paar mm groot) profiteren juist van dat afweerweefsel, want dat is hun voedsel! Ook deze gallen zijn elk jaar te vinden langs Spartaterrein.

 

 

Bedeguaargal (foto SNC).

 

 

 

 

 

 

 

 

Groenling (Carduelis chloris; foto Arianne Burgers). Een liefhebber van rozenbottelzaden in najaar. Een spaarzame broedvogel in Capelle (omgeving Volkstuinen Tot Nut en Genoegen, in Schollebos). Vroeger vingen kanariekwekers ze om te kruisen met kleurkanaries. Twee karakteristieke geluiden: een kanarie-achtige roller en een “chagrijnig” klinkend dzjieeee. Hele jaar aanwezig (Standvogel).

Verder is rozenbotteljam en rozenbottelthee een zeer goede vitamine-C leverancier. Maar laat de bottels liever staan voor de vogels….

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *