Zegt het voort!

blog archief

Roofvogelshows

Afgelopen middag de hoorzitting Bezwarencommissie mbt het houden van Roofvogelshows in Capelle. SNC had bezwaar gemaakt tegen het houden van dergelijke roofvogelshows. Op de “Dag van het Park”, een jaarlijks evenement in het Schollebos met de Middeleeuwen als item, werd dit jaar ook een Roofvogelshow gehouden. Voor het houden van de “Dag van het Park” moet gemeente afdeling “A” bij afdeling “B” een vergunning aanvragen (ja heus!!). Reden ervoor is dat burgers na verlening van deze interne vergunning dit kunnen aanvechten, een goede zaak dus. Zo’n vergunningsaanvraag wordt gepubliceerd in onze lokale krant “IJssel en Lek”. De verleende vergunning werd dan ook keurig gepubliceerd. Maar de Roofvogelshow was in de oorspronkelijke vergunningsaanvraag niet genoemd: die werd achteraf toegevoegd. Daarvoor was echter een nieuwe vergunningsaanvraag nodig die er dus niet kwam: de show werd ondergeschoven onder de inmiddels al verleende vergunning voor “Dag van het Park”. Slordig!

Tijdens de zitting onze bezwaren uitgelegd, daarbij ondersteund door de voorzitster van Werkgroep Roofvogels Nederland die Adri de Groot (van Vogeldagboek.nl met zo’n 30.000 volgers) vertegenwoordigde en steunbetuiging van de Vogelbescherming. Bezwaren in het kort: vergelijkbare wantoestanden met circusdieren als tijgers en leeuwen: wilde dieren en geen huisdieren, beperkt in hun natuurlijk gedrag en grotendeels geketend of in hokjes gehuisvest. Daarnaast het “Harry-Potter-effect” vergelijkbaar met Lassiehonden en Dalmatiers: kassafilms die een hausse voor de illegale dierenhandel veroorzaken: eieren en kuikens worden geroofd uit nesten. Dergelijke roofvogelshows worden gehouden door puur commerciele bedrijven (google maar eens op “Roofvogelshows”) die totaal verkeerde voorlichting geven. Een echte beroepsmatige Valkenier werkt hier nooit aan mee!

Een verrassende wending: de juridische vertegenwoordiger van de gemeente gaf te kennen dat de gemeente voortaan afziet van het organiseren van roofvogelshows. Mooi, maar daar is de zaak nog niet helemaal gesloten. We moeten eerst het rapport van de Bezwarencommissie afwachten (4-6 weken, tja waarom zo lang nodig??). SNC wil een principe-uitspraak bevestigd door de gemeenteraad!

Wordt vervolgd dus (zo’n 10 jaar geleden hebben we al eerder de uitspraak gehad dat gemeente dit niet meer zou doen….).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *