Zegt het voort!

blog archief

Piskijkers en Charlatans

Ditmaal geen vogels, vlinders, bloemetjes, maar Virussen. Een essentieel onderdeel van de Natuur. Dit is vooralsnog geen officieel SNC-standpunt, maar mijn persoonlijke visie als dierenarts.

Vandaag kamerdebat over Coronavirus voor groot deel gevolgd met gekromde tenen. SNC is apolitiek, ik persoonlijk ook, maar durf toch hier in mijn blog mijn persoonlijke ergernis uit te spreken over bepaalde politici, die nergens verstand van hebben, maar wel proberen onze regering te kakken te zetten alsof die het helemaal fout zou doen, daarbij hakkelend/stamelend elke strohalm gebruikend om wat ongelukkig overgekomen uitspraken van regeringszijde ter eigen politiek gewin te misbruiken, JA MISBRUIKEN!

Essentie ging vooral over allerlei misverstanden over “Groepsimmuniteit“, in medische taal over “Populatie-immuniteit“. Die term werd door RIVM-woordvoerder gebruikt als zijnde een factor die van belang kan/zal worden om de pandemie op termijn te beperken en kwetsbare groepen te beschermen. Logica: slechts een beperkt deel van alle besmette mensen belanden in ziekenhuis of Intensive Care. Het overgrote deel komt ervan af met een snotneus of lichte griepachtige verschijnselen. We kunnen deze overgrote meerderheid niet allemaal direct gaan opnemen in ziekenhuis en ook niet allemaal testen op Corona en is dus ook niet zinvol. Proberen om deze mogelijk besmette mensen te isoleren – al dan niet vrijwillig – blijft wel belangrijk. Deze mensen zijn na genezing vrijwel zeker voor een bepaalde tijd immuun als het inderdaad Corona betrof, niet zeker voor hoelang (het is een nieuw virus), dat geldt voor bijna alle virusinfecties. Zo bouwt men wel langzaam aan een toenemende immuniteit binnen een populatie op. Het is dus geenszins de bedoeling – zoals enkele politici schreeuwen – om het virus opzettelijk zijn gang te laten gaan om zo’n populatie-immuniteit gedaan te krijgen. DIT IS NOOIT BEWEERD en zou ook krankzinnig  zijn! In gewoon Nederlands: het FEIT dat het merendeel milde infecties betreft en deze besmette mensen dan een immuniteit ontwikkeld hebben, draagt bij aan een geleidelijke populatie-immuniteit. Dit bedoelt men met het “beheerst laten uitwoeden” als onderdeelstrategie van deze pandemie. Dit kan enorm versterkt worden door een effectief vaccin, dat nog ontwikkeld moet worden. 

En dan die politici die beweren dat de regering ervoor kiest om het virus EXPRES te laten woekeren om die Groepsimmuniteit als werkzaam gereedschap te gebruiken: die hebben dat echt absoluut niet begrepen en denken het zelf wel BETER TE WETEN dan alle deskundigen, OF zij proberen deze crisis te misbruiken voor eigen politiek gewin. Piskijkers of Charlatans zoek het maar op in woordenboek (sorry op Google, ik ben nu eenmaal wat ouder en oja, daarom ook risicoslachtoffer van Corona), ik kots ervan. Schande!

Suggereren dat een totale Lock Down DE oplossing zou zijn is een Fata Morgana: het virus is dan nog steeds niet verdwenen en als men die Lock Down weer opheft (na hoeveel tijd??, weken, maanden??) gaat het virus weer zijn gang! Lekker maanden in thuisquarantaine en daarna opnieuw die virusellende, daar zitten we toch niet op te wachten?

Ter herinnering zomaar een voorbeeld: Mazelen (ook een virus) was vrijwel 100% uitgeroeid door een zeer effectief vaccin. Maar niet 100% van de Nederlandse bevolking wordt daartegen ingeënt. Zolang echter 95% wel ingeënt is worden de niet ingeënte mensen (BibleBelt) toch beschermd omdat het virus vrijwel geen kans heeft zich te verspreiden. Nu is het inentingspercentage gedaald en wat zien we?: weer Mazelenuitbraak! DAT bedoelt men dus met populatie-immuniteit.

Desalniettemin: deze Coronapandemie is echt ernstig en gaat mogelijk duizenden dodelijke slachtoffers kosten. Een relatieve troost: een ernstige “gewone” Griepepidemie (influenzavirussen) kost zo’n 10.000 doden op jaarbasis in Nederland en dat terwijl honderdduizenden mensen (ouderen, zwakkeren, ook ik dus) toch jaarlijks daartegen worden ingeënt. Het aantal Corona-doden is nu 58 en zal zeker nog flink stijgen, want voor vooral ouderen veel agressiever. Ben ook nog benieuwd naar die “Anti-vaccinisten”: als er binnen 1 jaar een effectief vaccin beschikbaar is: inenten of maar risico om dood te gaan? In Capelle afgelopen dag 1e officiele Coronabesmetting. Houd u aan de regeringsrichtlijnen! Nederland heeft wereldfaam qua deskundigheid op dit gebied! Politici die beweren dat zo’n virus simpel te bestrijden is, zijn niet mijn politici, maar charlatans of piskijkers. Ik heb respect tot dusverre hoe regering deze crisis aanpakt op basis van deskundigen, wat ik wilde zeggen, niet als politicus, maar als wetenschapper. En dan nog: denk maar niet dat wij als mensheid de oorlog tegen virussen definitief zullen kunnen overwinnen: that’s Life.

3 Responses to Piskijkers en Charlatans

 • John says:

  Wederom een heel goed artikel over Corona aanpak. Elke ochtend aan een bosje lavendel snuiven leidt niet tot oplossingen…..

 • Edith Stuivenberg says:

  BRAVO!!!
  Ik heb mij gisteren ook doodgeërgerd aan die twee idioten. Samenwerken ho maar. Met oplossingen komen die haalbaar en uitvoerbaar zijn….nooit van gehoord. Bij hun voorstel een volledige Lock down moet er veel getest kunnen worden. Zoveel testen zijn er niet. In NRC een artikel over corona in China. Bij het voorstel van die twee dwazen moeten we niet alleen de politie inschakelen, maar ook het volledige leger. En dan nog is het maar de vraag of die dat gaan redden. Volksopstanden, rellen. Verderop in het artikel staan nog veel ergere dingen. Zoals een mevrouw die met een stokje bij de winkel staat om mensen die niet voldoende afstand van elkaar houden een tik te geven, Zie je dat hier voor je??? Die mevrouw kan gestrekt naar het ziekenhuis. In de winkel staan de mensen weer op een kluitje bij elkaar. Ik ben benieuwd hoe het virus zich in Wuhan gaat gedragen wanneer ze daar alle maatregelen gaan opheffen. Wuhan is nu nog gesloten.
  NRC:
  Die twee zijn geen leiders in crisistijd hoor. Het virus is verslagen, zegt Beijing. Maar Wuhan is kwaad
  China Trots toont China de wereld dat het de epidemie bedwongen heeft en de Communistische Partij zingt de eigen lof over haar aanpak. Binnenslands is de tolerantie voor staatspropaganda sterk gedaald. Maar kritiek wordt genadeloos gecensureerd.

 • Edith Stuivenberg says:

  Sorry, foutje. Ik ben nog boos als ik over die twee idioten nadenk. Er had moeten staan: die twee zijn geen leiders in crisistijd. Daarna:
  NRC: Het virus is verslagen zegt Beijing. Maar Wuhan is kwaad. enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *