Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Oude bekende en Bessen

Ben even weggeweest. Gewandeld in het Goois Natuurreservaat. Een prachtig gebied, maar voor een deel veel last van geluid van dichtbij gelegen snelweg. Heel veel paddenstoelen en dit dier wil ik toch even  noemen ook al is het geen soort die we ooit in Capelle zullen aantreffen: de Hazelworm, voor mij een oude bekende.

Hazelworm (Anguis fragilis). Lag roerloos midden op het zandige pad. Ik kon foto’tain’tmaken tot op 15 cm afstand. Dacht eerst “leeft die wel?

Het is geen slang, maar een pootloze hagedis! Kan tot een halve meter lang worden zoals dit exemplaar. De staart is langer dan zijn totale lichaam en wordt snel afgestoten bij verstoring (groeit daarna wel weer aan, maar korter. “De latijnse naam Anguis = Slang, fragilis= breekbaar). Komt voor op diluviale zandgronden. Eet vooral naaktslakken, maar ook wormen en insecten. Toen ik hem wilde aanraken ging ie moeizaam kronkelend ervandoor (het is geen snelle beweger) en liet ik hem maar met rust: zijn staart wilde ik hem niet afnemen. Echt een “Wow-moment”!

 

 

Landkaartje (Araschnia levana; foto Martin den Boer). Afgelopen middag ontdekte Martin een heel fraai vlindertje in het Schollebos, terwijl we met elkaar aan het praten waren over zijn hond Boris die plotseling lichte verlammingsverschijnselen had gekregen. Hij maakte voor mij deze foto. Het is het Landkaartje, een vrij kleine dagvlinder die ik niet direct herkende. Moest mijn vlinderboek aan te pas komen dus. Achteraf had ik al een melding in juli dit jaar, maar nu zag ik hem dus met eigen ogen, een beauty! Komt in heel Nederland voor. Waardplanten (waar ze hun eitjes op afzetten) zijn Grote en Kleine Brandnetel.

 

 

 

 

 

 

 

Overal nu heel veel bessen te bewonderen. Volgende foto’tain’talle in Schollebos (o.a. vooral langs Spartasportvelden): enkele voorbeelden:

Canadese Kornoelje (Cornus sericea). Tuinstruik uit N.Amerika en Siberie. ’tain’tZomers groene takken, ’tain’tWinters rode takken. Aangeplant, maar ook verwilderd en inmiddels een “ingeburgerde” struik. Vooral ’tain’twinters met sneeuw heel fotogeniek.

 

 

 

 

 

 


Gelderse Roos (Viburnum opulus). Inheemse struik maar aangeplant. Veel langs wandelpad Spartaterrein.

 

 

 

 

 

 

 

 


Wilde Liguster (Ligustrum vulgare)

Aangeplante struik, maar ook inheems. Waardplant van Ligusterpijlstaartvlinder.

 

 

 

 

 

 

 


Lijsterbes (Sorbus aucuparia). Welbekende boom met oranjerode bessen die – zoals de naam al zegt – een geliefd kostje zijn voor lijstersoorten (hier Zanglijster, Merel). Aangeplant, maar ook wild-inheems. Behoort tot de Rozenfamilie.

 

 

 

 

 

 


Eenstijlige Meidoorn (Crataegus monogyna). In Schollebos aangeplant, maar is inheemse soort. Uitgegroeid tot boomachtige struiken. Bessen zeer geliefd bij bes-etende vogels. In de bloei heerlijk geurende bloesem. Ook lid van de Rozenfamilie.

 

 

 

 

 

 

Sleedoorn (Prunus spinosa). Een aangeplante struik langs Sparta-sportvelden, maar ook inheems en behorend tot de Rozenfamilie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gewone Vlier (Sambuccus nigra). Een struik in Schollebos die zich op enkele plaatsen sterk heeft uitgebreid door kappen van Abelen en verkeerde snoei van Hazelaars. . Vlierbloesemthee, vlierbessenwijn, vlierbessenjam. Maar vogels zijn ook dol op de bessen, vooral als ze overrijp zijn: door gisting ontstaat alcohol! Heb in Dordtse Biesbosch ooit honderden dronken spreeuwen gezien die echt van hun stokkie vielen!

 

 

 

 

 

Het wandelpad langs Sparta-terrein. Hier ook vaak de Groene Specht te zien en soms een Haas.

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *