Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Nudisten

Met het natte weer van de laatste tijd verschijnen er veel naaktslakken. Een zeer algemene soort is de Gewone Wegslak (ook wel Rode of Grote Wegslak genoemd).

Gewone Wegslak (Arion rufus; foto SNC). Na regen is deze soms massaal te zien op de asfaltpaden in het Schollebos. 

Zoals de naam “Naaktslak” aangeeft, hebben naaktslakken geen slakkenhuis. Ze zijn daarom erg kwetsbaar bij droogte en vorst. Onder het Mantelschild (de verdikking achter de kop) zit echter nog een rudimentair overblijfsel van een slakkenhuisje in de vorm van een klein kalkschijfje.

Op deze foto zijn de 2 grote oogsprieten en de 2 kleine tastsprieten goed te zien. De organen zitten in de voorste helft, de achterste helft is de ‘Voet’ waarmee hij zich voortbeweegt. Leeft van planten en laat slijmsporen achter. Grootste vijand van naaktslakken is de egel, dus verwelkom de egel in uw tuin door uw tuin toegankelijk te maken (geen schuttingen maar heggen!).

 

 

Van Franklin Lemmob ontving ik een foto van een wel heel fraaie naaktslak: 

Grote Aardslak = Tijgerslak (Limus maximus; foto Franklin Lemmob). Zoals de naam (“Grote” en “maximus”) aangeeft, is dit de grootste naaktslaksoort in Europa. Hij kan tot 15-20 cm lang worden. Prachtig getekend en voornamelijk nachtdier. Is een echte alleseter (“Omnivoor”): vooral paddenstoelen en planten, maar ook aas en zelfs soortgenoten (Kannibalisme) en volgens de literatuur kattenbrokjes. De anatomie komt overeen met die van de Gewone Wegslak en andere naaktslakken.

 

 

Alle slakkensoorten (ook de huisjesslakken dus) zijn tweeslachtig (=hermafrodiet): elke slak heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtorganen. Wel zo makkelijk: elke soortgenoot is geschikt om te paren, alleen wel even uitmaken wie als eerste de mannelijke of vrouwelijke rol neemt; zo blijft er toch nog iets over om te veroveren…

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *