blog archief

Nog meer Pijlstaarten, maar ook ‘Vleren’

Bezoeken: 70

Na mijn laatste 2 blogs over pijlstaartvlinders (Kolibrievlinder en Groot Avondrood) weer nieuwe meldingen van pijlstaarten. Duurde even voordat ik er over kon schrijven, maar er is een probleem met het programma om te bloggen. Is niet helemaal opgelost, maar via een omweg lukt het nu gelukkig toch gedeeltelijk. Vooruit dus maar op risico van commentaar van slechte lay-out….


Aad van Weel stuurde mij deze foto van de rups van de Ligusterpijlstaartvlinder (Sphinx ligustri), aangetroffen in liguster zuidrand Schollebos (omgeving Bermweg). Een schitterende dikke, vette en mooi getekende rups. Altijd zoete herinneringen als kind: ik verzamelde enkele exemplaren en deed die in een grote weckpot met dagelijks verse takjes liguster. Overwintert als pop ondergronds. Een feest om na maanden te zien hoe zij als vlinder uit de pop kruipen. Heb tientallen jaren gezocht in heel veel ligusterhagen, maar nooit meer gezien en nu komt Aad met deze foto! Geweldig! Het is een echte nachtvlinder van groot formaat (met gespreide vleugels zeker 8 cm breed).Waardplant voor de rups is dus vooral Liguster, maar ook Sering.

 

 

 

 

 

 

Afgelopen dinsdagavond was onze jaarlijkse vleermuizenexcursie. Georganiseerd door SNC en geleid door vleermuisdeskundige Peter van Dalen. Na de wolkbreuk ’tain’tmiddags werd het gelukkig droog zodat de excursie door kon gaan (vleermuizen, of ook wel “Vleren” genoemd, jagen en navigeren met sonar; regen verstoort hun waarneming, alsof ze alleen maar een muur van water “zien”). In tegenstelling tot alle andere excursies van SNC is bij de jaarlijkse Vleermuisexcursie een ‘stop’ ingesteld bij 25 deelnemers. Ook nu weer een veelvoud van aanmeldingen, zodat we helaas veel mensen moesten teleurstellen. Ik hoop maar dat deze daar begrip voor kunnen brengen: de allereerste keer dat wij zo’twere10 jaar geleden een vleermuizenexcursie organiseerden, liepen we met bijna 80 deelnemers rond en dat werkt dus echt niet: meer dan de helft krijgt tekst en uitleg niet mee… Meerdere vleermuisexcursies per seizoen in Schollebos zijn voorlopig niet haalbaar omdat we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van onze deskundige.

Na een welkomstwoord en een introductie over vleermuizen door Peter gingen we op pad. Het aantal gespotte vleren viel wat tegen, maar 4 soorten zijn toch waargenomen: Gewone Dwergvleermuis, Laatvlieger, Watervleermuis en heel even de Ross Vleermuis.
Voor mensen die dit jaar nog willen deelnemen aan ’twerevleermuizenexcursie in de omgeving: zie Vleermuis.net

 

 

 

 

 

2 Responses to Nog meer Pijlstaarten, maar ook ‘Vleren’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *