blog archief

Nog meer lente, maar niet alles is zonneschijn

Hits: 7

De nieuwste lentebodes:

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Behoort tot de familie Witjes (Pieridae). Algemeen in Nederland, maar pas sinds zo’n 10 jaar in Capelle in kleine aantallen aanwezig (vooral Schollebos) en elk jaar licht toenemend. Hier op foto een mannetje: alleen hij heeft die mooie oranje vleugelvlekken op de voorvleugels. Bij het vrouwtje ontbreken die en die lijkt daarom erg veel op koolwitjes. Bij beide geslachten wel heel duidelijk verschil met andere witjes door dikke groene aders op witte onderkant van de vleugels. Sinds 1 week in Schollebos te zien. Waardplanten zijn vooral Pinksterbloem (Cardamine pratensis) wiens latijnse naam in de wetenschappelijke naam van het vlindertje is verwerkt) en Look-Zonder-Look (Allaria petiolata). Het vrouwtje legt haar eitjes op de vruchtbeginsels: 1 eitje op 1 bloemetje. Haar rupsjes moeten het daarmee doen. Pinksterbloem en Look-zonder-Look behoren tot de familie van Kruisbloemigen (Brassicaceae of Cruciferae).Een grote familie, waartoe ook Raapzaad (Brassica rapa) hoort, dat massaal in Schollebos bloeit. Het Oranjetipje legt haar eitjes ook op deze plant als er te weinig voorkeursplanten binnen deze plantenfamilie aanwezig zijn. 

 

Pinksterbloem (Cardamine pratensis). Sinds paar dagen bloeiende exemplaren (gazon aan oostkant grote vijver). Slechts beperkte verspreiding in Schollebos. Zoals boven vermeld, lid van de familie Kruisbloemigen: 4 kroonblaadjes die als een kruis loodrecht gepaard zijn. De naam “Pinksterbloem” duidt natuurlijk op bloei in Pinkstertijd, maar de plant bloeit nu al echter omstreeks Pasen. “How com”? Wel in de 15e t/m 19e eeuw was er een “Kleine IJstijd”, een periode met gemiddeld lage temperaturen (denk maar eens aan de prachtige ijspretschilderijen van beroemde meesters). In die tijd werd kennelijk de naam Pinksterbloem gegeven omdat die toen pas bloeide in Pinkstertijd (50 dagen na Pasen dus).

Zwartkop (Sylvia atricapilla). Een grasmussensoort (Sylvia), zomerbroedvogel en algemeen in Schollebos. Overwintert in Zuid Europa en Afrika, maar steeds meer winterwaarnemingen in Nederland (ook in Capelle). Afgelopen week de eerste zingende zwartkopjes in Schollebos. Mannetje heeft zwart kapje, vrouwtje een lichtbruin kapje. Melodieuze sonore zang.

 

 

 

Zoete Kers (Prunus avium; “Kriek“). Volop bloeiend (maar je moet wel omhoog kijken!). Prachtige bloesem in hoge bomen. Bessen in najaar geliefd bij vele vogels, maar meer pit dan vruchtvlees. Onze zuiderburen maken er Kriekbier van!

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag onze 1e excursie in Schollebos sinds Corona-uitbraak. Zo’n 30 enthousiaste deelnemers en prachtig voorjaarsweer. Na afloop ff de keel smeren met een drankje in Pannenkoekenhuis.

Dan toch maar wat minder vrolijke zaken in Schollebos:

Midden in bosplantsoen voor de zoveelste keer een zwerveronderkomen met rondom een puinhoop aan afval.

 

Voor de zoveelste keer weer lantaarnpalen langs fietspad gemolesteerd. Oplossing: lantaarnpalen wat verder naast fietspad plaatsen? 

 

Brandstichting. Weliswaar klein brandje van oud riet, maar wie doet dat in vredesnaam en waarom? Oud riet wel belangrijk broedterrein voor Kleine Karekiet.

 

 

 

 

 

 

Ook nu weer wordt Daslook afgesneden. Tot nu toe niet in grote oppervlaktes, maar meer stiekem meerdere kleinere plekjes. Ook al is Daslook massaal aanwezig: het mag niet! Niemand zal bezwaar maken tegen een paar blaadjes, maar commercieel oogsten is uit den boze.

Op de Vlindertuin zijn net als vorig jaar ook weer bloeiende Narcissen weggesneden.

 

 

 

 

Genoeg gezeurd, maar bij heterdaadje wel gelijk Handhaving bellen! Geniet van het voorjaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *