Zegt het voort!

blog archief

Nieuwjaar 2021

Allereerst alle volgers van SNC een gezond 2021 toegewenst! 

Wat die gezondheid betreft: ik hoop dat met het vaccinatieprogramma tegen het Coronavirus we snel van de ellende af zullen zijn en de dagelijkse draad weer kunnen oppakken. Maar vergis u niet: virussen trekken hun eigen plan met mutaties en aanpassingen! Vergelijk het met echte Griepvirussen: elk jaar moet een nieuw vaccin worden samengesteld afhankelijk van welke varianten in de wereld in omloop zijn en niet gevaccineerde mensen kunnen best nog  goed ziek zijn en zelfs eraan overlijden. Het Coronavirus is echter niet een “Griepvirusje”, het is een wispelturig virus qua symptomen, maar de ernstigste symptomen zijn veel erger dan die van een “gewoon Griepvirus” waardoor er veel meer mensen aan overlijden! Virusontkenners zouden eigenlijk verplicht een dag mee moeten lopen op een Intensive Care waar Coronapatiënten liggen of anders de vraag moeten beantwoorden of zij dat aan zouden durven zonder beschermende maskers/kleding. Hun provocerend gedrag (niet hun mening!) als minderheid neemt de meerderheid van hun medeburgers in gijzeling en is asociaal! Goed, dat wou ik effe kwijt.

Grote Zilverreiger (Egretta alba).

Al zo’n 2 weken bivakkeert er een Grote Zilverreiger in het Schollebos (niet op deze foto). In jaren 70 vorige eeuw voor het eerst in Nederland broedend (Oostvaarders Plassen), maar nu vrij algemeen. In wintertijd overal in polders en vaak ook wel eens in Schollebos te zien. Een grote reigersoort, maar er zijn meerdere waarnemingen van ruzies met de Blauwe Reiger waarbij de zilverreiger het onderspit delft. 

 

Echt Judasoor (Hirneola auricula-judae).

Een vertegenwoordiger van de Trilzwammen, zo genoemd vanwege hun gelatineuze vruchtlichamen: ze voelen aan als een drilpudding. Normaliter niet een echte winterpaddenstoel, maar nu op meerdere plaatsen in Schollebos te bewonderen. De vruchtlichamen zwellen op na een aanhoudende natte periode. Bij droogte verschrompelen ze weer tot kleine hoornachtige puistjes die niet meer opvallen.  In Schollebos vrijwel uitsluitend op Vlierstammen en -takken. In Schollebos meerdere vertegenwoordigers van Trilzwammen, o.a. Gele Trilzwam die ik afgelopen dag ook aantrof.   

 

 

 

Gele Trilzwam (Tremella mesenterica; archieffoto SNC). Op takken van loofbomen, vooral Vlier. Algemeen.

 

 

 

 

 

 

 

Dodaars (Tachybaptus ruficollis). In singel achter Capelseweg (niet deze foto) afgelopen weekeind. Een kleine fuutsoort, Nederlandse broedvogel maar niet in Capelle, maar wel ’s winters bijna elk jaar in Schollebos te zien.Wel erg schuw: zwemt meestal langs oevers in beschermende rietvegetaties. 

 

                              

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *