Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Nieuwe soort Slijmzwam

In Schollebos zijn door SNC zo’twere350 schimmelsoorten aangetroffen (Paddenstoelen, Zwammen, Schimmels). Slijmzwammen (Myxomyceten) worden in de Mycologie (schimmel-leer) niet als een schimmelsoort beschouwd, maar wel in het vakgebied “meegenomen”. Weliswaar produceren ze net als schimmels Sporen om zich voort te planten, maar hun fysiologie is zo afwijkend dat ze een eigen groep vormen. In een recente blog hebben we kennis gemaakt met 2 soorten in het Schollebos (Heksenboter en Blote Billetjeszwam). Nu is er voor Capelle weer een nieuwe soort ontdekt.

 

Groot Kalkschuim ( Mucilago crustacea).

Ik ontdekte deze langs het wandelpad van het Sparta-sportterrein, maar wist niet wat het was. Een witte massa die opkroop tegen de stengels van nieuw opkomende Kruldistel (na het maaien). Heb Anneke (onze penningmeester en zeer ervaren mycologe) gevraagd om te kijken.

Het Groot Kalkschuim is een opvallende slijmzwam die zich hecht aan levende plantendelen. In het Schollebos is hij gevonden op Kruldistel. Het tot 7 cm grote vruchtlichaam ziet er eerst uit als een klodder slijmige rijstkorrels, wit tot iets okerkleurig. Na rijping bestaat de buitenwand uit kalkkristallen en binnenin zitten donkerbruine sporen. Deze soort heeft een wereldwijde verspreiding. In ons land is hij matig algemeen. De slijmzwam is geen parasiet (tast de plant waarop die groeit niet aan). Met dank aan Anneke voor de determinatie. Niet aaibaar (slijmig, schimmelig), dus waarschijnlijk weinig “Likes” voor deze blog, maar voor mij weer een boost om steeds te blijven opletten op wat je tegenkomt in je naaste omgeving. Het is en blijft boeiend!

Share Button

One Response to Nieuwe soort Slijmzwam

 • Rob Belterman says:

  Mooi Ruud. Bedankt voor de tip. Heb hem ook gefotografeerd. Groeten, Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *