blog archief

niet alleen mooie plaatjes

Hits: 7

Veel van mijn blogs gaan over recente waarnemingen met mooie plaatjes. SNC doet echter veel meer “achter de schermen”.

Aanstaande vrijdagmiddag 13 mei organiseert de Groen van Prinstererschool in Schenkel op haar vernieuwde en vergroende speelplaats een activiteit waarbij het thema Duurzaamheid centraal staat. Een thema niet alleen voor de schoolkinderen, maar ook voor de wijk Schenkel en heel onze gemeente. Bewustwording is het Leitmotiv. Namens SNC bemant (bevrouwt?) vrijwilligster Marjolein Martveldt een kraam om aandacht te vragen voor Natuurinclusief bouwen en renoveren: huismussenvides, kunstzwaluwnesten, vleermuisonderkomens. Ook meer groen in de wijk, insectenvriendelijk groenbeleid, enz. 

Aanstaande maandag gaat SNC en andere deskundigen (KNNV en IVN) op pad met 5-VWO-scholieren van Emmauscollege in het Schollebos om ze proberen te enthousiasmeren voor planten en bloemen in onze omgeving. Al vaker gedaan. Geen gedetailleerde determinatieopdrachten, maar verhalen vertellen over de hier voorkomende flora is het verzoek van de lerares biologie (geen hot item voor de scholieren). Gaan we doen dus. Veel te vertellen over bijv. de Stinkende Gouwe nu mooi bloeiend.

 

Komende dagen ook intensief overleg over her-oprichting van een Weidevogelwerkgroep Hitland. De oorspronkelijke werkgroep uit Nieuwerkerk is al jaren ter ziele na de verhuizing van haar voorzitter/kartrekker. Hitland is een recreatieschap waarvan het bestuur 50/50 verdeeld is tussen Capelle en (nu) Zuidplas. Binnen het gebied zijn er ook nog 6 boerenbedrijven (niet allemaal nog actief, maar wel privegrond). Zoeken naar vrijwilligers (nestbescherming!), overleg met Hitland, overleg met boeren, overleg met Hoogheemraadschap (waterstand). Het gaat in heel Nederland slecht met weidevogels (Grutto, Kievit, Tureluur). Maaibeleid en grondwaterstand staan hierbij centraal.

 

Binnenkort gaan we met vrijwilligers (waaronder veel hondeneigenaren) een campagne om de Reuzenberenklauw in het Schollebos te bestrijden. Een weliswaar prachtige plant en ooit ingevoerd als sierplant, maar een invasief karakter en gevaarlijk: bij huidcontact en zonlicht ontstaan grote blaren die snel kapot gaan en ontsteken. Vooral gevaarlijk voor kleine kinderen, maar ook voor honden! De medewerking van hondeneigenaren mag de gemeente best wel meenemen met de plannen voor aanlijngeboden voor honden?

 

 

Recent slachtoffer van reuzenberenklauw in Schollebos: kapotte en ontstoken blaren op de neus van deze hond.

 

 

 

 

 

 

 

Dan toch nog een paar leuke waarnemingen:

 

Scheefbloemwitje (Pieris mannii; foto Rob van Dorland). In mijn vlindergids van 2010 staat vermeld dat deze soort voorkomt in Zuid- en Zuidoost Europa. Toch wordt deze soort vaker in Nederland (ook in Capelle!) waargenomen. Klimaatopwarming of steeds meer deskundige waarnemers? De soort lijkt namelijk heel veel op het Klein Koolwitje (Pieris rapae) dat heel algemeen is. Pas bij scherpe foto zie je het verschil: belangrijk is o.a. het zwarte vlekje op de voorvleugel: bij het scheefbloemwitje zit daar een deukje in. Het legt haar eitjes op Scheefbloemsoorten (geslacht Iberis) en overwintert als pop.

 

Amandelwilgroest (Melampsora amygdalinae). Niet alleen al eerder in Schollebos gevonden, maar in Hitland-Zuid nu ook op meerdere plaatsen. Een “Roest” is een soort schimmel. Deze oranjegele roest komt alleen voor op de Amandelwilg (Salix triandra). Volgens de Verspreidingsatlas Paddenstoelen zou deze roest uiterst zeldzaam zijn. In Schollebos zijn de paar Amandelwilgen waar deze roest te zien was tot teenhoogte teruggesnoeid omdat ze een beetje over het voetpad hingen, waarmee deze roest voorlopig niet meer te zien is (beetje terugsnoeien voortaan??).

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *