Zegt het voort!

blog archief

Mooie waarnemingen

Hoogzomer, temperaturen wisselden van 40 tot 15 graden. Bizar. Nu weer nieuwe hittegolf, maar rondom 30 graden. Tja als Nederlanders staan we ondermeer bekend als zeuren over het weer. Maar dit soort weersinvloeden leveren ook weer mooie waarnemingen op.

Rob van Dorland ontdekte in het Schollebos 4 rupsen van de Koninginnepage (Papilio machaon) en maakte deze prachtige foto. Deze dagvlinder was van oudsher een soort die schaars voorkwam in het zuiden van Nederland, maar de laatste tijd steeds verder oprukt in overig Nederland. Tot nu toe hier een zeldzaamheid!

 

 

 

 

De vlinder is van een zelfde schoonheid. Zij legt haar eitjes op planten van de familie Schermbloemigen (Apiaceae of – vroeger- Umbelliferae genoemd). In dit geval trof Rob de rupsen aan op de Pastinaak (Pastinaca sativa), de enige schermbloem met gele bloemetjes.

 

 

 

 

Onze jaarlijkse vleermuizenexcursie in het Schollebos was weer erg geslaagd: droog met heldere hemel en aangename temperatuur. Na mijn inleiding over het leven en wel en wee van onze vleermuizen op pad. Nog niet helemaal donker konden we de Gewone Dwergvleermuis en de Laatvlieger zien en via de batdetector ook horen. Het meest spectaculair was de show die 2 Watervleermuizen gaven tijdens hun insectenjacht vlak boven het water van de “Grote Vijver” Hun zilverwitte buik was daarbij duidelijk zichtbaar.

 

Watervleermuis (Myotis daubentoni; foto Internet). Een (voor Nederland) grote vleermuis met een spanwijdte van 20-30 cm. Jaagt vlak boven het water (plassen, vijvers en langzaam stromende wateren) op insecten, maar niet als er drijvende waterplanten zijn: die verstoren hun echolocatie. Vaak in 8-vormige heen en weer vliegend. Eet per nacht duizenden muggen! Zomerverblijfplaatsen en kraamkamers in boomholtes (o.a. oude spechtenholen!!). ’s Winters in allerlei ruimtes beschut tegen de winter. 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *