Zegt het voort!

blog archief

Middeleeuwse praktijken

Gemeente Capelle aan den IJssel organiseert al jaren het evenement “Dag van het Park” dat in het Schollebos plaats heeft. De laatste jaren is het thema Middeleeuwen met ridders, oude ambachten en middeleeuwse muziek. Voor iedereen een geslaagde dag (nu zelfs 2 dagen) voor jong en oud. Maar nu heeft de gemeente ook roofvogelshows op het programma staan en daar ben niet alleen ik persoonlijk als dierenarts op tegen, maar ook SNC. Roofvogels zijn net als tijgers en leeuwen in circussen geen tamme, gedomesticeerde dieren. Wilde dieren in circussen is nu wel verboden, maar Roofvogelshows helaas (nog) niet. SNC en persoonlijk als dierenarts hebben hiertegen bezwaar gemaakt bij de gemeente. College van Burgemeester en Wethouders volhardt echter per brief in haar standpunt en beweert dat dergelijke shows een “Educatief karakter” hebben. Lulkoek: gewoon een beleid van “Brood-en-Spelen”, inspelen op sensatiezucht en ten koste van die vogels. Er zaten 11 roofvogels (2 arenden en diverse valken) met kettingen geketend op zitstokjes, apathisch of zielig te roepen en proberen om vrijheid te krijgen. Na de films van Harry Potter waren de uilen niet aan te slepen in de al dan niet illegale handel (meestal illegaal). Hoezo “educatief”: ja “hoe ze te kunnen aanschaffen”…De dag voor het evenement krijgt SNC per brief bericht dat ons bezwaar in behandeling zal worden genomen en dat de “Bezwarencommissie ” ons uitnodigt om onze bezwaren toe te lichten over enkele weken (vakantietijd ook nog): Kafka en Macchiavelli, wie verzint dat: ja onze gemeente! Schande, Middeleeuws!! Het enige dat rest is om gemeente te overtuigen dit niet meer te doen!

Zo, ik heb mijn gal gespuid. Nu ook nog leuke dingen.

Drie nieuwe plantensoorten ontdekt in Schollebos: 

Phaselia tanacetifolia. Een exoot uit Californie (VS) maar geen invasieve exoot  In zaaimengsel van gemeente rond gegraven vijvertjes westrand Schollebos achter Capelseweg. Goede nectarplant voor insecten en meerdere exemplaren aanwezig.

 

 

 

 

 

Wilde Radijs (Knopherik, Raphanus raphanistrum). Op zelfde plek als vorige. Een ‘broertje’ van de echte Radijs uit de Supermarkt (Raphanus sativus).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muizenoor (Hieracium pilosella). Een composiet, familie Asteraceae, vroeger Compositae). Langs wandelpad Spartaterrein Schollebos. De bloemetjes staan op deze foto niet in volle glorie (was te koud en nat). Een typische plant op aangevoerde zandgrond (en daaraan voldoet het wandelpad). 

 

 

 

 

IJsvogel : Eindelijk na bijna 2 weken vandaag weer een “Blauwe Flits” bij hun traditionele broedoever in Schollebos. Broedstatus echter nog niet definitief vastgesteld.

Ooievaars : onze Capelse Ooievaars (langs ’s Gravenweg) hebben weer jongen! Weet nog niet hoeveel, ik zag slechts 1 koppie boven het nest uitsteken en moeders tevreden haar veren poetsen

Ook de ooievaars in Hitland hebben jongen op de ooievaarspaal bij “De Olifant” (foto: Peter Troost).

 

 

 

 

 

 

Knobbelzwaan . Op meerdere plaatsen in Capelle broedende Knobbelzwanen. Hier langs de Lijstersingel een familietafereel. Knobbelzwanen zijn monogaam. Zij verdedigen hun nest en kroost sterk defensief. Veel mensen schrikken daarvan. Maar de angst voor hun verdedigend gedrag is vaak onterecht ingegeven door spookverhalen als zouden zwanen armen en benen kunnen breken met hun vleugels. Onzin. Desalniettemin een verstandig gemeentebeleid om zwanennesten af te schermen: ter bescherming van het zwanennest en de angstgevoelens van de mens.

 

 

Het “sneeuwde” in Schollebos. Is het zaadpluis van de Kraakwilg.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Responses to Middeleeuwse praktijken

  • Yvonne Commijs says:

    Ik zag in ieder geval vandaag 2 kopjes boven het Ooievaarsnest aan de ‘s-Gravenweg uitkomen, mogelijk 3. Het is nog niet helemaal goed te zien, aangezien ze nog op de bodem liggen. Voor foto’s”: zie twitter @CCommijs

  • Jan Scheffer says:

    Maak je toch niet zo druk om die paar roofvogels. Deze dieren worden goed verzorgd want de eigenaren houden er van net zoals de eigenaren van heel veel onnatuurlijk gefokte honden die niet normaal kunnen ademen of als babies in karretjes rondgereden worden. Als dierenarts wordt je toch geconfronteerd met deze merkwaardige dierenliefde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *