blog archief

Meer Lente en Gastschrijfster

Bezoeken: 113

Niet voor niets begint de lente met de bloei van vele kruiden: zij profiteren van het feit dat bomen en struiken nog geen blad hebben, waardoor zij ten volle kunnen genieten van het nog karige zonlicht in nog korte dagen. Struiken en lage bomen komen daarna in blad en profiteren op dezelfde manier van de meestal nog bladloze hoge(re) bomen. Allemaal prachtig te zien in onze grootste natuurparel, het Schollebos, zeker met een voorjaarszonnetje. Diverse echt vroege bloeiers zijn al (bijna) uitgebloeid, maar nog genoeg kleur met nieuwe bloeiers.

 

Paardenbloem (Taraxacum officinale) en Speenkruid (Ficaria Verna). 

Hoe mooi is de Paardenbloem! Snap werkelijk niet waarom sommige mensen deze schitterende bloem in hun gazon of tuin proberen uit te roeien. Iets wat ook moeilijk gaat: als er ook maar een klein stukje van hun penwortel achterblijft, komt hij weer vrolijk terug! Wordt ook wel “Molsla” genoemd. Jong blad is eetbaar (in salades) en werd vroeger vooral gezocht in molshopen vanwege de lekkerdere smaak. Elk lintje van de “Paardenbloem” is een echt bloemetje met alles erop en eraan; al die kleine bloemetjes staan op een gemeenschappelijk bloembed. Na de bloei een prachtige, fotogeniek symmetrische bol met zaadpluisjes die kinderen wegblazen. 

 

 

Pinksterbloem (Cardamine pratensis). Deze week bloeien ook weer de Pinksterbloemen. Deze week met Pasen?? Ja, naamgeving van flora en fauna berust vaak op historie. In de Kleine IJstijd (15e t/m 19e eeuw) kwam de Pinksterbloem pas in bloei omstreeks Pinksteren (6 weken na Pasen). In West-Europa lag de gemiddelde temperatuur toen 1-2 graden lager dan nu. Het is een belangrijke waardplant voor het Oranjetipje, een beschermd dagvlindertje dat ook in Capelle voorkomt.

Het is voor het eerst dat ik iemand heb uitgenodigd als gastschrijver. Ik doe dit in de hoop dat dit inspirerend werkt voor andere Capelse burgers. Bij deze het woord aan Marjolein Martveld, als vrijwilligster voor SNC in Zwaluwwerkgroep en in Waarnemingsappgroep, die aan de bel trok toen zij gierzwaluwnesten zag sneuvelen:

 

Beste volgers,

Vanaf 2011 woon ik aan de rand van Sportpark Schenkel. Als natuur- en vogelliefhebber een fijne plek. Toen ontdekte ik dat er in mijn wijk  gierzwaluwen voorkwamen. Door me te verdiepen in hun leefwijze en ze te observeren kwam ik te weten waar hun nesten waren. Tegen de schemer kwamen ze pas terug op hun nesten onder dakpannen, goten en gaten in muren en tussen het lood bij schoorstenen. In totaal heb ik ongeveer 15 locaties gevonden, maar het kunnen er ook meer zijn. Bij de bewoners heb ik flyers van de vogelbescherming uitgedeeld om hen ervan op de hoogte te brengen dat er in hun woning zeer bijzondere en beschermde vogels broeden. Gierzwaluwen zijn “honkvast” en hun nesten zijn wettelijk beschermd. Bij huidige renovatiewerken aan huizen in Schenkel waarbij gierzwaluwnesten zijn gesneuveld moet men dan ook dit compenseren door bijvoorbeeld kunstnesten aan te brengen.

 

Recent zijn in de buurt van Erica-/Violierstraat daarom al 3 gierzwaluwnestkasten opgehangen. Eind april arriveren de eerste gierzwaluwen weer, dus houd de hemel dan in de gaten om deze luchtacrobaten te zien. En… misschien wilt u ook gierzwaluwnestkasten aan uw woning? Ik kijk reikhalzend uit naar hun komst.

Met vriendelijke groet, Marjolein Martveldt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter  aanvulling: de Gierzwaluw behoort niet tot de familie Zwaluwen, hij is eerder verwant met Kolibri’s (!). Zij eten, paren en slapen zelfs in de lucht en komen alleen aan land om nest te bouwen en hun kroost te voederen (vroeger dacht men dan ook dat ze uit de modder voortkwamen zonder pootjes). Zij overwinteren in Zuid-Afrika (!). Bij slecht weer (geen insecten als voedsel) zoeken ze gewoon “even” honderden kilometers elders hun voedsel.

 

In de lucht te herkennen aan hun ankervormig silhouet en hun gierend geluid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot: Dotterbloem (Caltha palustris). Nu weelderig bloeiend langs waters in west-Schollebos, destijds aangeplant door SNC.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *