Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Liefdespolitiek en toch wat leuke waarnemingen.

Afgelopen week commissievergadering (een soort “voorkookvergadering” voor de Gemeenteraadsvergadering) over het Spraypark “De Watervallei”. Als voorzitter had ik namens SNC aangegeven gebruik te willen maken van het ‘Inspreekrecht’. Tot mijn verbazing mocht het echter niet gaan over mogelijke alternatieve locaties. Nee, het moest gaan om over het tot nu toe gelopen parcours. Dus kon ik mijn verhaal niet meer laten horen. Die alternatieve locatie komt nu pas ter sprake op 4 maart in commissievergadering, dus dan wel weer inspreken… Nog groter wordt mijn verbazing dat het college ronduit toegeeft dat zij in de fout was gegaan, sterker nog: onwettelijk! De topambtenaar spreekt weliswaar tot 5 keer toe zijn “mea culpa” uit, maar de verantwoordelijke wethouder (Ans Hartnagel) blijft wel eindverantwoordelijk. Een onderonsje dus? Nog groter mijn verbazing dat de oppositiepartijen tijdens deze commissievergadering nauwelijks inhoudelijke argumenten inbrachten: eigenlijk achteraf niet zo verbazingwekkend, want die hebben gewoon zitten slapen bij de voorstellen van het college over dit Spraypark!  En tja, dan is het achteraf moeilijk om te vuur en te zwaard dit plan te bestrijden. En laten we wel zijn: met het aanlokkelijke plaatje van zo’n Spraypark zou ik ook een “Like” gegeven hebben. Het wordt nog erger: de attributen voor het Spraypark zijn al aangekocht!! College zal koste wat kost dus vasthouden aan een Spraypark en oppositie zal uit schaamte hier geen verzet tegen plegen (u was het toch eens hiermee?). Zo werkt politiek dus. Slechts 2 leden van de coalitiepartijen zijn nodig om dit plan tegen te houden samen met een vereende oppositie. VVD heeft de meest groene agenda van alle politieke partijen in Capelle: gaat die als coalitiepartij zijn partijprogramma qua groen opofferen om haar macht te behouden? Ik vrees van wel. Tja, zonder substantiele oppositie vanuit de burgerij komt de politiek er altijd mee weg!

Maar goed, nu ook de laatste waarnemingen.

Bever in Hitland (foto: Handhaving Capelle). Een Handhaver van Gemeente Capelle, tevens met boswachteropleiding, trof deze onomstotelijke beveraanwezigheid aan in Hitland.  Bevers – nadat zij in Nederland waren uitgestorven – doen het erg goed na uitzetting van gevangen exemplaren uit Oost- en Noord Europa, zelfs zo goed dat in Limburg zelfs de noodklok wordt geluid vanwege schade. 

 

 

 

Ransuilen (foto SNC). Net als vorige winter, nu ook weer Ransuilen-roestplek in Hitland op zelfde locatie. Buiten het broedseizoen zoeken Ransuilen elkaar vaak op om gezamenlijk te overwinteren. Hun schutkleur is echt overweldigend. Deze foto was van vorige winter. Kenmerkend zijn de “oortjes”: geen echte oortjes, maar veertjes die meehelpen om geluiden op te vangen in de echte oortjes. Bosuil en Steenuil hebben deze “oortjes” niet.

 

 

 

 

Grote Gele Kwikstaart (Motacilla cinerea; foto internet).

Zeldzame broedvogel in Nederland, in onze contreien wintergast of doortrekker. Vrijwel elk jaar winterse waarnemingen in Capelle. Deze keer in Schollebos bij vlindertuin.

 

 

 

 

Grote Zilverreiger (Egretta alba). De Grote Zilverreiger bivakkeert nu al een paar maanden onregelmatig in het Schollebos. In Hitland (steenworpafstand dus) meerdere exemplaren.Werkelijk een schoonheid.

 

 

 

 

Winterakoniet (Eranthis hyemalis). Doet zijn naam eer aan wat “Winter” betreft. Al meer dan 1 week in knop/bloei in Schollebos (Noordoever Nieuwerkerkse Tocht, oostelijk deel). Behoort tot de familie Ranunculaceae (“Boterbloemachtigen”). Bloeitijd is normaliter in februari t/m maart. Destijds door gemeente ingeplant.

 

 

 

 

 

 

Sneeuwklokje (Galanthus nivalis).

Ook dit geliefde tuinplantje doet zijn naam eer aan: bloeit nu ook volop (noordkant Nieuwerkerkse Tocht).

 

 

 

 

 

Sperwer slaat weer toe, nu in Oostgaarde. (foto Peter Troost). Sperwer jaagt heel vaak in stadstuinen op kleine vogels als mus, vink, enz. Hier zo te zien een vink als slachtoffer.

 

 

 

 

Afgelopen middag 31 januari: 3 (!) Ooievaars op de achtertuin (hoek ’s Gravenweg-Kanaalweg-Rijckevorselweg). 

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *