blog archief

Leuke waarnemingen

Bezoeken: 6

 Er zijn veel leuke waarnemingen in Capelle en omgeving. Teveel voor 1 blog. Een selectie:

Braamsluiper (Sylvia curruca; foto Vogeldagboek.nl). Door Eric Stockx ontdekt in ’s Gravenpark. Ook weer zo’n stiekem vogeltje dat je bijna nooit ziet vanwege zijn verborgen leefwijze in dicht struikgewas. Zijn zang is echter heel herkenbaar (zie Vogeldagboek.nl/geluidenboek). Zelf nog nooit eerder gezien of gehoord en – ook al niet zeldzaam – voor zover ik weet de eerste officiele waarneming in Capelle. Zomerbroedvogel, overwintert in Afrika en Midden-Oosten.

 

Rob van Dorland ontdekte een uitgezwermde honingbijenzwerm langs rand Schollebos.

Europese Honingbij (Apis mellifera; foto’s Rob van Dorland). Honingbijen zwermen vanuit bestaande kolonie uit met koningin en volgers. In voorjaar meestal omdat de bestaande kolonie te groot wordt, maar er zijn nog meer redenen voor deze intelligente beestjes om te gaan zwermen. De levenscyclus van honingbijen is ingewikkeld. Belangrijke bestuivers van groenten en fruit.Bedreigd door gebruik van insecticiden en parasieten. Een door ons ingeschakelde Capelse Imker (Jan Toet) heeft de zwerm afgevangen.

De afgevangen zwerm krijgt een gratis nieuw tehuis bij de imker in een van zijn kasten en kunnen daarna onze bloemen en gewassen blijven bestuiven. In Capelle bijenkasten in Volkstuinen Tot Nut en Genoegen (langs Bermweg/Schollebos en in Heemtuin ’s Gravenweg (tegenover Kinderboerderij Klaverweide). Leerzaam!

 

Voor meer info over dit bezige bijtje: imkersnederland.nl

 

De eerste libellen zijn inmiddels ook weer te zien. Voornamelijk juffertjessoorten.

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula; foto Rob van Dorland). Een van de vroegst vliegende libellen. Heel algemeen ook in tuinvijvers.  

 

 

 

 

 

Variabele Waterjuffer (Coenagrion pulchellum; foto Rob van Dorland). Ook algemeen.

 

 

 

 

 

 

Groene Kikker” (Pelophylax-soort; foto Ben Pley). Afgelopen dagen een kabaal aan kwakende Groene Kikkers in Schollebos-westrand. Men onderscheidt De Meerkikker (P. ridibundus), de Poelkikker (P. lessonae) en de Bastaardkikker een kruising tussen deze twee. Zijn heel moeilijk uit elkaar te houden. Belangrijkste verschil is de kleur van de kwaakblazen: die van de Meerkikker zijn donkergrijs tot zwartig, die van de Poelkikker wit, alleen die bastaard: kan alle kanten op. Groene kikkers zijn sterk watergebonden. De Bruine Kikker vaker op de oever te vinden (als je daar langs loopt springen ze de sloot in) en kwaken niet.

De Aronskelken in Schollebos staan mooi in bloei.

Italiaanse Aronskelk (Arum italicum; foto Rob van Dorland). Een ’Stinsenplant’ De bloeikolf is geel. Ook de Gevlekte Aronskelk (Arum maculatum) komt als Stinsenplant in Schollebos voor, de bloeikolf is donkergrijs. Beide soorten door SNC uitgeplant.

 

 

 

In Hitland ook weer mooie waarnemingen, zoals Rietgors, Spotvogel, Roodborsttapuit en Purperreiger.

Purperreiger (Ardea purpurea; foto Peter Troost). Al een paar dagen aanwezig in Hitland. In Nederland schaarse broedvogel in rietvelden. Overwintert in Zuid-Europa en Afrika. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *